GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovci: Nismo podigli cijene

Trgovci: Nismo podigli cijene
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović susreo se s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog navoda da su trgovci podigli cijene proizvoda.

"Trgovci nisu podigli cijene. Zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja. Ako je zadnja znamenka pet ili više, onda su zaokruživali na više. Ako je četiri i niže, onda su drugu decimalu zaokruživali na niže, kako je to vlada u smjernicama rekla", istaknuo je uoči sastanka u Ministarstvu gospodarstva Martin Evačić, predsjednik udruge trgovine pri HUP-u.

"Čitam danas po portalima da su frizeri povećali cijene usluga, da je kava dva eura, ali ja stvarno ne vidim kakve to veze ima s trgovcima", dodao je.

Kaže da su dobavljači i proizvođači glavni uzročnici povećanja cijena te da se to događalo prije uvođenja eura.

"Ne ulazimo u to da li su kalkulacije proizvođača i distributera opravdane ili ne, ali je činjenica da je lako provjerljivo jesu li trgovci povećali marže. Uđete u karticu artikla, točno vidite nabavnu cijena, maržu, PDV te koja je konačna cijena. Činjenica je da je došlo do povećanja ulaznih troškova proizvođačima, i sirovina i energije i drugoga", ističe.

Josip Zaher iz Hrvatske gospodarske komore ističe da je napravljen ogroman posao kroz zadnju godinu, posebno zadnja dva dana.

"Ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, žao mi je što se baca ljaga na cijeli proces. Ne treba zaboraviti inflatorni pritisak od preko 13%, a na hrani i pićima od preko 19 ili 20%. To je uzrokovalo dizanje cijene", istaknuo je.

Tagovi: Josip Zaher, trgovci, zaokruživanje cijena, uvođenje eura, Martin Evačić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE