GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trećina svjetskih destinacija zbog širenja virusa zatvorena za međunarodne turiste

Trećina svjetskih destinacija zbog širenja virusa zatvorena za međunarodne turiste
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
LONDOBN - U svijetu je trenutno za međunarodne dolaske potpuno zatvorena trećina turističkih odredišta, jer je pojava novih varijanti virusa covid-19 mnoge vlade potaknula da preokrenu napore na ublažavanju tih ograničenja, izvijestili su u ponedjeljak iz UNWTO-a.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), najviše je zatvorenih odredišta za međunarodne turističke dolaske u Aziji i Oceaniji te u Europi, a iako su prethodna izvješća UNWTO-a o ograničenjima putovanja (koje daje pregled 217 odredišta diljem svijeta) pokazivala pomak prema ublažavanju ili ukidanju ograničenja putovanja, novo izvješće ipak pokazuje da je ozbiljnost epidemiološke situacije natjerala vlade na oprezniji pristup.

"Od početka veljače u svijetu je 32 posto odredišta potpuno zatvoreno za međunarodni turizam. Od toga je nešto više od pola zatvoreno najmanje 40 tjedana. Istodobno, 34 posto odredišta sada je samo djelomično zatvoreno za međunarodne turiste", iznose iz UNWTO-a.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Polilikashvili kaže da su ograničenja putovanja široko prihvaćena mjera za ograničavanje širenja virusa, ali smatra i da se sada, kada se turizam pokušava ponovo pokrenuti, mora shvatiti da su ta ograničenja samo dio rješenja.

"Ograničenja se moraju temeljiti na najnovijim podacima i analizama i dosljedno ih pratiti kako bi se omogućilo sigurno i odgovorno ponovno pokretanje sektora o kojemu ovise milijuni poduzeća i radnih mjesta", poručio je Polilikashvili.

U tom novom izdanju UNWTO-ovog izvješća o ograničenjima putovanja navodi se da i dalje postoje regionalne razlike pa je tako od trenutno 69 odredišta čije su granice potpuno zatvorene za turiste 30 u Aziji i Oceaniji, 15 u Europi, 11 u Africi, 10 u Americi i tri na Bliskom istoku.

U izvješću se ukazuje i na trend usvajanja nijansiranijeg pristupa, koji se temelji na dokazima i riziku u primjeni ograničenja putovanja, ali i na trend da sve više odredišta sada zahtijeva od međunarodnih turista da pri dolasku prikažu negativni PCR ili test antigena, kao i kontaktne podatke za potrebe traženja, uz kombinaciju s karantenom (izolacijom).

Takvih odredišta u svijetu je 32 posto, a iz UNWTO-a ističu i da različite vlade daju savjete vlastitim građanima.

Analizom deset najboljih tržišta odnosno onih s kojih dolazi najveći turistički promet, primjećuje se da se trenutno dosta turistima savjetuju da ne idu na nebitna putovanja u inozemstvo, kao i da će savjeti koje daju vlade imati presudnu ulogu u ponovnom pokretanju i oporavku turizma u idućim tjednima i mjesecima.

Tagovi: globalni turizam, UNWTO, Zurab Polilikashvili, Svjetska turistička organizacija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE