GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trećina svjetskih destinacija zbog širenja virusa zatvorena za međunarodne turiste

Trećina svjetskih destinacija zbog širenja virusa zatvorena za međunarodne turiste
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
LONDOBN - U svijetu je trenutno za međunarodne dolaske potpuno zatvorena trećina turističkih odredišta, jer je pojava novih varijanti virusa covid-19 mnoge vlade potaknula da preokrenu napore na ublažavanju tih ograničenja, izvijestili su u ponedjeljak iz UNWTO-a.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), najviše je zatvorenih odredišta za međunarodne turističke dolaske u Aziji i Oceaniji te u Europi, a iako su prethodna izvješća UNWTO-a o ograničenjima putovanja (koje daje pregled 217 odredišta diljem svijeta) pokazivala pomak prema ublažavanju ili ukidanju ograničenja putovanja, novo izvješće ipak pokazuje da je ozbiljnost epidemiološke situacije natjerala vlade na oprezniji pristup.

"Od početka veljače u svijetu je 32 posto odredišta potpuno zatvoreno za međunarodni turizam. Od toga je nešto više od pola zatvoreno najmanje 40 tjedana. Istodobno, 34 posto odredišta sada je samo djelomično zatvoreno za međunarodne turiste", iznose iz UNWTO-a.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Polilikashvili kaže da su ograničenja putovanja široko prihvaćena mjera za ograničavanje širenja virusa, ali smatra i da se sada, kada se turizam pokušava ponovo pokrenuti, mora shvatiti da su ta ograničenja samo dio rješenja.

"Ograničenja se moraju temeljiti na najnovijim podacima i analizama i dosljedno ih pratiti kako bi se omogućilo sigurno i odgovorno ponovno pokretanje sektora o kojemu ovise milijuni poduzeća i radnih mjesta", poručio je Polilikashvili.

U tom novom izdanju UNWTO-ovog izvješća o ograničenjima putovanja navodi se da i dalje postoje regionalne razlike pa je tako od trenutno 69 odredišta čije su granice potpuno zatvorene za turiste 30 u Aziji i Oceaniji, 15 u Europi, 11 u Africi, 10 u Americi i tri na Bliskom istoku.

U izvješću se ukazuje i na trend usvajanja nijansiranijeg pristupa, koji se temelji na dokazima i riziku u primjeni ograničenja putovanja, ali i na trend da sve više odredišta sada zahtijeva od međunarodnih turista da pri dolasku prikažu negativni PCR ili test antigena, kao i kontaktne podatke za potrebe traženja, uz kombinaciju s karantenom (izolacijom).

Takvih odredišta u svijetu je 32 posto, a iz UNWTO-a ističu i da različite vlade daju savjete vlastitim građanima.

Analizom deset najboljih tržišta odnosno onih s kojih dolazi najveći turistički promet, primjećuje se da se trenutno dosta turistima savjetuju da ne idu na nebitna putovanja u inozemstvo, kao i da će savjeti koje daju vlade imati presudnu ulogu u ponovnom pokretanju i oporavku turizma u idućim tjednima i mjesecima.

Tagovi: globalni turizam, UNWTO, Zurab Polilikashvili, Svjetska turistička organizacija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE