GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trebinje je bankrotiralo zbog propasti Bobar banke

Trebinje je bankrotiralo zbog propasti Bobar banke
BANKROT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2014 / 21:19
Autor: SEEbiz / Beta
TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević pozvao je danas Vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu i Agenciju za bankarstvo da pomognu Trebinju koje je, kako je rekao, bankrotiralo.
Uzrok je što je pet miliona maraka (oko 2,5 miliona evra) "zarobljenih" u "Bobar banci" koja je pod prinudnom upravom zbog nelikvidnosti. Vučurević je naveo da je od tih pet miliona maraka, oko 2,3 miliona (oko 1,15 miliona evra) su operativna finansijska sredstva, a 100 hiljada maraka (50.000 evra) su dodatna sredstva.

- Nastojaćemo da od sredstava koje u međuvremenu prikupimo, isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca - kazao je Vučurević novinarima u Trebinju.

Gradonačelnik je najavio da će pozvati građane da izađu na ulicu ukoliko se za taj problem uskoro ne reši.

- Obraćali smo se svim nadležnim institucijama u BiH, ali nikakav odgovor nismo dobili - kazao je Vučurević.

Najavio da će se obratiti i Agenciji za bankarstvo BiH, Centralnoj banci, Evropskoj agenciji za bankarstvo i drugim evropskim telima koja prate legalnost rada banaka."Bobar banka" je zbog nelikvidnosti zatvorena krajem novembra, te su blokirani i svi računi i ulozi. Agencija za bankarstvo RS je u "Bobar banku" postavila prinudnog upravnika. Procenjuje se da je u toj banci "zarobljeno" oko 160 miliona maraka (oko 80 miliona evra) uloga koji najverovatnije neće moći da budu isplaćeni.

Osim sredstava Grada Trebinja, u "Bobar banci" je blokirano i deset miliona maraka sredstava Elektroprivrede RS, osam miliona maraka Rudnika i termoelektrane Ugljevik, dva miliona maraka Hidroelektrana na Drini, tri miliona maraka HE na Trebišnjici, dva miliona maraka Lutrije RS, 6,5 miliona maraka Garantnog fonda. Zatim, u "Bobar banci" ostala su i dva miliona maraka Investiciono-razvojne banke RS, koja je putem te banke fizičkim i pravnim licima dala ukupno 44 miliona maraka kredita. "Bobar banka" zatvorena je samo dva meseca pošto je iznenada preminuo njen vlasnik, Gavrilo Bobar, visoki funkcioner i poslanik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prethodnom sazivu Skupštine RS.

Tagovi: Trebinje, Bobar banka, Slavko Vučurević, Hidroelektrane na Drini, Lutrija RS, Elektroprivreda RS
PROČITAJ I OVO
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
STAVOVI
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
WASHINGTON - Osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates poručio je da lijek i cjepivo protiv koronavirusa moraju biti dostupni u cijelom svijetu, a ne samo onima koji će ih moći priuštiti.
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
PUSTOŠ
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
DUBROVNIK - Prema podacima sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. srpnja 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE