GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini porasle 0,7%

Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini porasle 0,7%
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2015 / 14:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina koje izrađuje Centar Nekretnina, tražene cijene nekretnina, na mjesečnoj razini više su za 0,7%, dok su u odnosu na godinu ranije gotovo iste (- 0,2%).

Važno je napomenuti da je indeks i dalje ispod razine 2006. godine.  U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu.

Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u siječnju 2015. više su za 0,6% u odnosu na prosinac 2014. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici gotovo su identične onima u siječnju 2014. (-0,1%). Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u siječnju iznosila je 1.565 eura/m2, što je 0,2% više u odnosu na prosinac prošle godine, a 0,3% više u odnosu na siječanj 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od  2.031 euro/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 1.934 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u siječnju iznosi 1.125 eura/m2. Uz Podsused, Sesvete su ujedno i jedina četvrt u kojoj nije došlo do porasta prosječne tražene cijene stanova u zadnjih godinu dana.  

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu u laganom su padu (-0,3%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2014. cijene su više za 0,7%.  Tražena cijena kuća na Jadranu, u siječnju je iznosila 1.544 eura/m2 što je 0,7% više nego prethodnog mjeseca, a 0,6% manje u odnosu na siječanj 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na prosinac 2014. veća je za 0,6%, dok je na godišnjoj razini viša za tek 0,1% i iznosi 2.035 eura/m2. Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su očekivano, najviše cijene nekretnina te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u siječnju iznosila je 2.637 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.735 eura/m2 te Zadarskoj županiji s 1.741 euro/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na prosinac 2014. je viša za 0,8% i iznosi 1.587 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 0,5%. Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na prosinac 2014. godine gotovo identična (-0,1%) i iznosila je 2.172 eura/m2.  U Rijeci je prosječna tražena cijena nekretnine u siječnju iznosila 1.510 eura/m2, što je 0,9% više nego u prosincu 2014., dok je u Zadru iznosila 1.840 eura/m2, odnosno 0,7% manje u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: tržište nekretnjina, tražene cijene nekretnina, Zagreb, Jadran, Medveščak, Centar, Dubrovnik, Rijeka, Zadar
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE