GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Travanjska katastrofa za dionice Viadukta, Belja, Vupika i Jamnice

Travanjska katastrofa za dionice Viadukta, Belja, Vupika i Jamnice
MJESEČNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2017 / 08:55
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Glavni indeks Zagrebačke burze CROBEX tijekom travnja je izgubio na vrijednosti 4,4 posto, i pao je na razinu od 1.901,87 boda. 

CROBEX10 travanj je zaključio s 2,4 posto manjom vrijednošću, na 1.128,64 boda. Tako je CROBEX završio u minusu drugi mjesec uzastopno no ipak je pao znatno blaže nego u ožujku kad je potonuo 10,4 posto što je bio njegov najveći mjesečni pad u posljednjih osam godina. 

Drugi mjesec zaredom događaji oko Agrokora odredili su negativni sentiment ulagača.

Agrokorova izdanja redom bilježe teške gubitke. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) koji je u travnju bio najtrgovanije tržišno izdanje sa 117 milijuna kuna doživio je pad tržišne kapitalizacije od čak 32,6 posto, na 3.450 kuna. Cijena je u jednom trenutku sredinom travnja padala i ispod 3.000 kuna.

No, Ledo je čak i dobro prošao kad vidimo da je cijena Jamnice (ZSE:JMNC-R-A) u travnju srušena 42,4 posto, na 54.850 kuna. Još je teže stradao Vupik (ZSE:VPIK-R-A) čija je cijena u travnju zaronila 45,3 posto, na 18,86 kuna.  Ipak, najdublje je potonulo Belje (ZSE:BLJE-R-A) kojemu je tržišna kapitalizacija srušena 52,2 posto, na 8,05 kuna. 

Trgovanje Agrokorovim izdanjima od prošlog četvrtka je blokirano jer je očekivano da financijsko izvješće novoodabranih revizora, PricewaterhouseCoopers (PwC), neće biti dostavljeno Burzi u zakonskom roku. Vrijeme deblokade trgovanja spomenutim dionicama zasada je nepoznato.

Padala su čak i izdanja koja su u ovom razdoblju objavila pozitivne informacije poput Adrisa koji je imao vrlo dobre rezultate u prvom kvartalu te je najavio isplatu dividende od 17 kuna. No, njegove su povlaštene dionice (ZSE:ADRS-P-A) od početka mjeseca oslabile 2,6 posto, na 458,40 kuna, uz 36 milijuna kuna prometa. 

Blagi pad, na 42 kune, bilježi Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) uz primjetan pad likvidnosti u drugoj polovini travnja.

Među rijetkim pravim dobitnicima bio je Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) koji u travnju bilježi rast tržišne kapitalizacije od 2,8 posto, na 178,70 kuna, uz mjesečni promet od 19 milijuna kuna.  Konsolidacija Crnogorskog Telekoma u siječnju ove godine pozitivno je utjecala na rezultate Hrvatskog Telekoma te su ukupni prihodi u prva tri mjeseca 2017. porasli za 8,7% u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 1.818 milijuna kuna. Osim doprinosa Crnogorskog Telekoma, prihodi su povećani u ključnim segmentima: pokretnim telekomunikacijama, širokopojasnom pristupu i televiziji, veleprodaji i energiji. S obzirom na različite dinamike projekata u odnosu na prvo tromjesečje 2016., u prvom kvartalu ove godine zabilježeno je manje odstupanje u realizaciji prihoda od sistemskih rješenja. EBITDA prije jednokratnih stavki povećana je za 7,4%, na 674 milijuna kuna, u odnosu na prošlu godinu, uz EBITDA maržu koja je na razini od 37,1%, što je za 0,4 postotna poena manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Kraj travnja donio je pravu rasprodaju dionica Zagrebačke banke. Okidač je bio istek prava na dividendu od 5,30 kuna po dionici, no najozbiljnija rasprodaja dogodila se u dva posljednja dana trgovanja u travnju. U šest dana negativne serije Zaba (ZSE:ZABA-R-A) je izgubila velikih 20,2 posto. Gledajući ukupno, u travnju su dionice Zagrebačke banke izgubile 21,2 0posto vrijednosti. Za ovakvu su žestoku rasprodaju na kraju travnja krivi poslovni rezultati. Zagrebačka banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je gubitak nakon oporezivanja od 167 milijuna kuna uslijed povećanja vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima i rezervacija na 800 milijuna kuna. Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 800 milijuna kuna i veći su za 765 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2016., u najvećoj mjeri zbog povećanja rezervacija po plasmanima trgovačkim društvima, navodi se u poslovnom izvješću, objavljenom u petak. Vjerojatno se glavnina tog iznosa odnosi na Agrokor jer poznato je da je Zaba jedan od glavnih domaćih vjerovnika Agrokora.

Među gubitnicima mjeseca valja spomenuti i Viadukt (ZSE:VDKT-R-A) čijim se dionicama dogodilo potonuće od čak 48,4 posto, na 84,02 kune. Raskid ugovor za most Čiovo te blokada računa i promjena predsjednika Uprave sasvim su dovoljni razlozi da dođe do panike među investitorima.

Kao svijetlu točku travanjske trrgovine možemo spomenuti AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) koji je cijenu povećao 6,2 posto, na 164 kune, zahvaljujući novim poslovima i odličnim poslovnim rezultatima. Društvo AD Plastik nominirano je za proizvodnju nosača i poklopca kamere, ekrana i ekstraktora zraka za više vozila PSA Grupe.  Početak serijske proizvodnje pojedinih dijelova planiran je u 2018. godini, dok je proizvodnja ekrana planirana sredinom 2019. godine. Očekivani prihodi društva za navedene nominacije iznose 4,8 milijuna eura. AD Plastik Grupa  u prvom je tromjesečju ostvarila neto dobit od 23,4 milijuna kuna, što je 60,9 posto više u odnosu na prva tri lanjska mjeseca, dok su poslovni prihodi porasli za 4,1 posto, na 268,8 milijuna kuna.  Prema poslovnom izvješću, objavljenom u petak, dobit te grupe prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 42,3 milijuna kuna, što je rast od 17,7 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, Viadukt, Belje, Vupik, Jamnica, AD Plastik, Valamar Riviera, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:BLJE-R-A, ZSE:VPIK-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:ZABA-R-A, ZSE:ADPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Staničić: Pad turističkih noćenja u ožujku 53%
OŠTAR PAD
Staničić: Pad turističkih noćenja u ožujku 53%
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku boravilo 118,2 tisuće turista ili 75 posto manje nego u istom mjesecu 2019., dok je noćenja ostvareno 53 posto manje, prvi su podaci iz sustava eVisitor koji potvrđuju iznimno negativan utjecaj pandemije covid19 na turistička kretanja, ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Ogromni gubici hrvatske kongresne industrije
ISTRAŽIVANJE
Ogromni gubici hrvatske kongresne industrije
ZAGREB -  Gubitak prihoda izazvan ovakvim iznenadnim zaustavljanjem svake poslovne aktivnosti u domeni poslovnog turizma 40% ispitanika mjeri u iznosu do pola milijuna kuna, dok kod 25% njih gubici sežu i do pet milijuna kuna ove godine.
Zagrebačka burza: CROBEX se prijepodne probio iznad 1.500 bodova
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: CROBEX se prijepodne probio iznad 1.500 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi u petak ujutro Crobex indeks porastao, pa je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom, pri čemu se, po prvi put od polovice ožujka, vratio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.
Blagi pad azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Blagi pad azijskih indeksa
TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak blago pale jer ulagači nisu voljni riskirati dok globalno gospodarstvo uranja u recesiju, a pale su i cijene nafte, nakon jučerašnjeg rekordnog rasta.
Skok nafte potaknuo rast Wall Streeta
AMERIČKO TRŽIŠTE
Skok nafte potaknuo rast Wall Streeta
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje rekordnom dnevnom skoku cijena nafte zbog čega su šokantni podaci o rastu broja nezaposlenih u SAD-u pali u drugi plan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE