GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tonu dionice Virgin Galactica

Tonu dionice Virgin Galactica
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji
NEW YORK - Uspješno nedjeljno putovanje u svemir milijardera Richarda Bransona završilo je "padom na zemlju" dionice Virgin Galactic, kompanije koju je osnovao 2004. godine i u kojoj drži 24 posto dionica.

Do kraja dana u ponedjeljak dionica je pala 17 posto premda je uoči otvaranja tržišta rasla osam posto. Razlog tome je najava prodaje dionica kompanije u vrijednosti od 500 milijuna dolara kako bi se dalje gradila flota svemirskih brodova.

Iako su ulagači u početku pozdravljali prvi testni let Virgin Galactica, postojeći dioničari ipak nisu zadovoljni izgledima da se njihov udjel razrijedi predloženom emisijom dionica, što je na kraju dovelo do rasprodaje udjela, prenosi Jutarnji list.

Dionica kompanije trenutačno vrijedi nešto više od 40 dolara, a rekordnu razinu dosegla je u veljači ove godine, 63 dolara. Sudeći prema pojavi vodiča "kako trgovati dionicom Virgin Galactica", čini se da je bila zanimljiva i mnogim hrvatskim ulagačima.

U prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire stoji da će posao prodaje dionica obaviti investicijske banke s Wall Streeta, Credit Suisso, Morgan Stanley i Goldman Sachs, a prihod od prodaje koristit će se "za opće korporativne svrhe, uključujući obrtni kapital, opća i administrativna pitanja i kapitalne izdatke za svoje proizvodne kapacitete, razvoj flote svemirskih brodova i druga poboljšanja infrastrukture".

Bransonovo putovanje iz operativne baze Virgin Galactic do ruba svemira i natrag viđeno je kao ključna prekretnica u namjeri tvrtke da sljedeće godine pokrene komercijalne svemirske usluge. Let na kojem su ga pratila dva pilota i troje zaposlenika tvrtke nazvao je presudnim testom iskustva svemirskog turizma.

"Sa sobom imam bilježnicu i zapisao sam 30 ili 40 sitnica koje će toliko poboljšati iskustvo za sljedeću osobu koja s nama ide u svemir. Jedini način na koji ponekad možete pronaći ove sitnice je da uđete u svemirski brod, odete u svemir i doživite to sami", rekao je. Oko 600 zainteresiranih već je uplatilo depozite za ulaznice koje će ih stajati do 250.000 američkih dolara.

Virgin Galactic planira dva dodatna probna leta prije nego što tvrtka počne s komercijalnim uslugama 2022. godine.

Tagovi: Virgin Galactic, Richard Branson
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE