GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomislav Domazet Lošo na čelu tima koji je dokazao da su tumori vrlo stara pojava

Tomislav Domazet Lošo na čelu tima koji je dokazao da su tumori vrlo stara pojava
ZNANOST I MEDICINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2014 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni tim znanstvenika dokazao je da su tumori vrlo stara pojava, a rad koji je objavljen u uglednom časopisu Nature Communication danas je predstavio voditelj tima, hrvatski evolucijski genetičar Tomislav Domazet Lošo.
Borba protiv tumora bila je ograničena, a dokaz da su tumori sistemska bolest nastala prije 600 milijuna godina otkriva nam gdje treba gledati i pomaže da postavimo novu strategiju borbe protiv njih, rekao je znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković i docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Domazet Lošo.

Otkriveno je postojanje prirodnog tumora na ženskim polipima hidre (životinjice koja živi u vodi), koji nalikuju raku jajnika kod ljudi, kaže Domazet - Lošo dodajući da je problem veći nego što se mislilo.

Metoda genomske filostratigrafije, koju je Domazet Lošo izumio zajedno s njemačkim evolucijskim biologom Tautzeom Diethardom, predvidjela je postojanje starih tumora, a danas predstavljeno istraživanje ih je izravno potvrdilo.

Posebno je zanimljivo što se kod hidra matične stanice nikada ne prestaju razmožavati i nema pojava starenja kao kod drugih organizama, kazao je Domazet Lošo.

Oštro je kritizirao hrvatsku znanstvenu politiku, ne samo zbog niskih izdvajanja za znanost, nego jer je, prema njegovim riječima, zakonski i stručno prilagođena za mediokretite, a ne za znanstvenu izvrsnost.

Ja s ovim rezultatima ne mogu postati redoviti profesor nego tek docent, požalio se Domazet Lošo.

Znanstveni časopis Nature Communications ima visok faktor odjeka, 10.015, znatno viši od hrvatskih časopisa čiji se faktori odjeka, prema objavi na webu Instituta Ruđer Bošković iz 2011. godine, kreću od 0,04 do 1,7. Pet vodećih časopisa u svijetu imaju faktor odjeka od 30 i 50.

Domazet Lošo zahvalio je Gradu Zagrebu koji će financirati projekt istraživanja tumora na tzv. biofimovima, što je nastavak istraživanja tumora objavljenog u časopisu Nature Communications.

Tomislav Domazet Lošo (Split, 1974.) diplomirao je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1997. godine, a 2003. doktorirao genetiku na Institutu za genetiku Sveučilišta u Kölnu.

Godine 2007. otkrio je metodu genomske filostratigrafije koja pokazuje da svaki danas živući organizam u svom genomu nosi zapis o svojoj evolucijskoj povijesti.

Tagovi: tumori, metoda genomske filostratigrafije, Tomislav Domazet Lošo, Nature Communication, Institut Ruđer Bošković
PROČITAJ I OVO
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
ŽELJEZNICA
Francuska Railcoopu odobrila pružanje usluga željezničkog prijevoza
PARIZ - Francusko ministarstvo okoliša objavilo je u srijedu da je zadružnom društvu Railcoop izdalo dozvolu za pružanje usluga željezničkog prijevoza putnika i tereta.
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson jedini milijunaš, indeksi porasli drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli su drugi dan zaredom, uz znatno manji promet nego prethodnih dana, a pritom je na najvećem dobitku bio industrijski sektor.
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
FOREX
Dolar stabilan uoči zasjedanja Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu ije bilježio većih promjena prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori čekaju smjernice iz američke središnje banke Fed u vezi budućih monetarnih poteza.
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAHTJEVI
HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAGREB - Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše u srijedu Jutarnji list.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
PAD
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale treći dan zaredom, no vrlo blago jer su ponešto ublažene zabrinutosti nakon što je kineska kompanija Evergrande poručila da će platiti neke dospjele kamate na obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE