GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Todorić u raljama financijskih moćnika

Todorić u raljama financijskih moćnika
PORIJEKLO NOVCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2014 / 12:07
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
KOLUMNA - "Ako želiš analizirati neku kompaniju, uvijek prati porijeklo kapitala", staro je pravilo koje je ovoga tjedna u Hrvatskoj dobilo još jednu potvrdu.

Skupština je Leda, u većinskom vlasništvu Agrokora, u petak pristala na zahtjeve mirovinskih fondova i donijela odluku o isplati dividende od 297,12 kuna. Ranije su se mirovinci pobunili protiv najavljene dividende od 162 kune i zapitali Todorića što će Ledu toliki novac (75 milijuna kuna) u zadržanoj dobiti.

Pritisak je uspio i najmoćniji je čovjek biznisa u Hrvatskoj i regiji pristao na zahtjeve mirovinskih fondova. Na prvi pogled možda neočekivano, ali kada se situacija sagleda u cjelini, stvari postaju kristalno jasne. Mirovinski fondovi koji su se pobunili (AZ OMF i Raiffeisen OMF) u vlasništvu su velikih banaka koje Todorića godinama prate. Primjerice, AZ OMF u suvlasništvu je Zagrebačke banke, a Zaba je banka koja Agrokor prati od njezinih samih početaka. Neki će s razlogom reći - da nije bilo Zagrebačke banke ne bi bilo ni Agrokora u ovom obliku. Tu mislim prije svega na same početke Todorićeve imperije, ali i ono što se događalo u posljednjih godinu dana. Financijski interesi koji su Todoriću najviše pomogli oko zatvaranja priče s Mercatorom bili su upravo oni UniCredita, većinskog vlasnika Zagrebačke banke. Pa i još direktnije, mirovinski fondovi o kojima se ovdje radi, i na druge su načine pomagali Todoriću kupujući dionice Mercatora i u razdoblju kad nije bilo sasvim izvjesno da će do preuzimanja najvećeg slovenskog trgovca doći.

Činjenice su jasne. UniCreditove kompanije osigurale su posljednje milijune Todoriću za preuzimanje Mercatora. Zagrebačka banka osigurala je Agrokoru zadnjih 52 milijuna eura. Slovenski ogranak UniCredita vlasnik je osam posto dionica Mercatora, a hrvatski mirovinski fond AZ OMF (u suvlasništvu Zagrebačke banke) drži oko 15 posto Mercatora.

Općenito, može se reći, Agrokorova sudbina vezana je uz dva faktora: poslovanja njegovih kompanija i financijskih interesa njegovih vjerovnika. To je uostalom Todorić i sam nedavno rekao u vrlo jasnoj izjavi:

 "Za ovo sam riskirao svoj novac. Ako ne uspijem, izgubit ću sve", izjavio je krajem lipnja Todorić.

I stvari doista tako stoje. Todorić više nije (sam) gospodar vlastite sudbine. Osim savršenih bilanci u njegovim kompanijama, trebat će mu i poprilično diplomatske umješnosti, da koncern ostane pod njegovom operativnom kontrolom. Nije mali broj analitičara koji će reći da je čitava konstrukcija Agrokora već sada prenapregnuta. U samo četiri godine Todorić će morati vratiti 705 milijuna eura kredita koje je uzeo da bi mogao preuzeti Mercator.  Moglo bi se reći da Todorić visi o tankoj niti i da se njegova sudbina više neće rješavati u Zagrebu već u Milanu, Londonu ili New Yorku.

Kakve će to implikacije imati na hrvatsku ekonomiju, pa i ekonomiju čitavog Zapadnog Balkana, zaključite sami.

Jasnu manifestaciju ovoga o čemu pišem vidjeli smo već ovoga tjedna. Skupština je Mercatora izabrala novi Nadzorni odbor, ali donijela i izmjene Statuta prema kojima predstavnice banaka vjerovnica mogu sudjelovati na sjednicama NO-a. Dakle, vjerovnici poslovanje Todorićevog carstva odsad pomnije nadziru.

Jedan od prvih "bisera" kojih će se vjerojatno morati riješiti bit će upravo Ledo. Priča je to koja traje već neko vrijeme, a to je navodno i bio uvjet moćnih bankarskih lobija da osiguraju financijsku konstrukciju Todoriću za kupnju Mercatora. To su UniCredit, JPMorgan, ali i Sberbank o čijim je regionalnim ambicijama SEEbiz nedavno iscrpno pisao.

Zato se Todorićevo popuštanje mirovincima u slučaju Leda može sagledavati i u tom svjetlu. Ledom će se ubuduće vjerojatno "zabavljati" netko drugi. Kako govore kuloarske informacije, gotovo je sigurno da će novi vlasnik Leda postati Podravka. Bude li tome doista tako, vjerojatno ću kroz neko vrijeme sličan tekst ovom današnjem pisati i o Podravci. Jer, ona vlastitog kapitala za preuzimanje Leda nema, pa je izgledno da će i ona svoje carstvo graditi na isprepletenosti sa svemoćnim bankarskim interesima.

Tagovi: Ivica Todorić, Agrokor, Mercator, Zagrebačka banka, Ledo, AZ OMF, Raiffeisen OMF, Podravka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE