GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko upita kad će plaća – 500 kuna kazne?!

Tko upita kad će plaća – 500 kuna kazne?!
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2016 / 13:26
Autor: Miroslav Flego
VINKOVCI - Ne valja generalizirati, ali trgovci sigurno nisu najomiljeniji i najpošteniji dio čovječanstva.
I u Bibliji možemo naći misli koje govore o pohlepi i ne prikazuju ih u najljepšem svjetlu, a Isus je, ako je vjerovati Svetom pismu, razbacao stolove i njihov novac ljutit što neki trgovac prodaje životinje u hramu. I eto, danas nemamo Isusa osim kada se pojavljuje u raznim oblicima na određenim mjestima, ali trgovaca i pohlepe imamo koliko hoćeš. Ovih se dana priča kako je u jednom mjestu u kontinentalnoj Hrvatskoj, jedna prodavačica, djelatnica trgovačkog lanca, zabrinuta što još nije stigla plaća iako je uobičajeno da bude datuma u mjesecu koji je prošao prije tjedan dana.

Nazvala je prijateljicu koja radi u računovodstavu i upitala ju kada će plaća, a ona joj je tihim glasom u povjerenju rekla neka više to nikada ne upita jer nižerangirani šefovi su dobili naredbu da svakom tko se raspituje kada će plaća ili, nedajbože, pita zašto plaća kasni, odrežu kaznu od 500 kuna, Da, dobro ste shvatili, ima se oduzeti 500 kuna od te plaće koja kasni, a za koju su se raspitivali oni koji, prema mišljenju poslovodstva, šire defetizam i lošu klimu u kolektivu.

Nije dovoljno reći da ovakva interna uredba u obliku prijetnje izaziva strah među uposlenicima koji su ionako malo plaćeni. Sjećamo se objašnjenja jednog propalog poduzetnika i političara koji je javno rekao kako su (u pravilu niske) plaće radnika u trgovinama stvar tržišta, tj. dogovora vlasnika trgovačkih lanaca. Uz male plaće, trgovci u nekim trgovinama moraju jamčiti svojom imovinom za robu koju su preuzeli, platiti voće i povrće koje je istrunulo jer ga nisu uspjeli prodati ili imaju obvezu dnevno prodati, primjerice, 100 čokoladnih bananica ako ih ne prodaju, moraju platiti razliku preuzetih i neprodanih bananica.

U Srbiji kada opisuju novopečenog poduzetnika, oni ih nazivaju biznismenima i uz neke prikače odrednicu "kontroverzni" , kažu da su 90-ih švercali naftu, cigerete i druge deficitarne artikle i sve uz znanje Slobodana Miloševića "a poslije su to legalizirali". Ruku na srce, i za mnoge hrvatske poduzetnike bi se mogla ispričati ovakva priča "o uspjehu" zbog čega je i razumljivo kada od njih čujemo nauk o svom poslovanju koji je na granici kriminala, a svodi se na to da svoje potčinjene valja što više iskoristiti, iscijediti iz njih zadnji atom volje i snage.

Ako se pobune, dobiju "nogu jer" na Zavodu za zapošljavanje ima puno onih koji će raditi za 2 500 kuna mjesečno pa poslodavac nije zabrinut da će rad trgovine biti ugrožen.

Tagovi: trgovina, trgovci, isplata plaća, neisplata plaća
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
POTEZI
MicroStrategy prodajom obveznica prikuplja 500 milijuna dolara kako bi kupio više bitcoina
NEW YORK - MicroStrategy se sprema kupiti do 488 milijuna dolara u bitcoinima prihodima od netom dovršene prodaje obveznica od 500 milijuna dolara, objavila je tvrtka u ponedjeljak.
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE