GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko osim Pivca kupuje dionice Podravke?

Tko osim Pivca kupuje dionice Podravke?
VELIKI INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 20:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dionica Podravke je u petak prije devet dana u jutarnjim satima dosegnula cijenu od 724 kune, što je do sada najveća njezina vrijednost u posljednjih petnaestak godina.

U taj petak je ova dionica ostvarila promet 10,9 milijuna kuna. U četvrtak prije deseta dana njezin je promet također premašio 10 milijuna kuna. Podsjetimo, dionica Podravke 15. rujna vrijedila je 596 kuna a 600 kuna je dosegla 16. rujna.

Od tada je započeo njezin najprije blaži a potom i značajniji rast. Ovaj tjedan donosi korekciju cijene dionice Podravke i obilježili su ga punom manji prometi. U ponedjeljak pje promet iznodsio 3,75 milijuna kuna a dionica je vrijedila 650 kuna dok je u utorak promet iznosio 1,9 milijuna kuna a dan je zaključen sa cijenom od 650 kuna. U ovaj petak je zabilježen daljni pad prometa i daljnja korekcija cijene dionice Podravke. Promet u petak iznosio je nešto iznad 560 tisuća kuna a dionica se zaustavila na 634 kune, piše Jutarnji list.

Znač, i da je nakon intenzivnijeg šopinga Mesne industrije braće Pivac koji su do prošlog tjedna kupovali dionice Podravke, da je ova možda najatraktivnija hrvatska kompanija za preuzimanje dospjela u središte interesa još nekih ulagača. Najizglednije je da se za dionice zainteresirao veći broj investitora kojima su se aktivnosti Mesne industrije braće Pivac podsjetile na njihovo preuzimanje Kraša, pa su odlučili zaraditi na dionici Podravke. Međutim, i više je nego očito da je Mesna industrija braća Pivac nakon porasta cijene dionice Podravke prestala kupovati prije 12 ili 13 dana.

Zaustavili su se na 3,18 posto udjela u Podravci. A dionicu Podravke kupuju skoro godinu dana. Moguće je da će je nastaviti kupovati kada se cijena korigira jer za to imaju mogućnost. Uostalom, i dionice Kraša su strpljivo kupovali gotovo 12 godina. Kupovanje na burzi je najtransparentniji način kupovanja udjela u nekoj kompaniji. Urušavanje, a potom spašavanja neke kompanije, čemu smo više puta svjedočili u Hrvatskoj, nije poželjan model preuzimanja.

Zato svi oni koji očekuju da će vlasnici Mesne industrije braća Pivac srljati i pošto poto kupovati dionice po bilo kojoj cijeni očito ne poznaju njihov način poslovanja. Radi se o opreznim ulagačima koji u vođenju kompanije smanjuju rizike na minimum i koji odlično poznaju proizvodnju i sve ove godine ih odgovorno i promišljeno vode. Kompanije iz Grupe Pivac karakterizira održivo poslovanje i niska zaduženost. Na taj način treba gledati i njihovu ulogu u Podravci. Dionicu te tvrtke su očito smatrali dobrom i podcijenjenom. Tome treba poridodati i situaciji na tržištu kapitala kada je kapital nikada nije bio jeftiniji.

Uglavnom, vlasnici Grupe Pivac imaju velike planove sa svojim kompanijama na koje su i fokusirani. U tijeku su velike investicije u poslovnoj zoni Ravča. Nakon što je završena investicija vrijednae oko 17 milijuna eura u novi pogon, odmah je krenula njihova druga investicija u pogon vrijedna 35 milijuna eura čiji dovršetak je planiran u svibnju sljedeće godine. U tijeku su i značajne investicije u PPK i Vajdi. I, naravno, da kao vlasnici više od polovice dionica Kraša očekuju podizanje profitabilnosti i razvojni iskorak najveće hrvatske konditorske kompanije. U situaciji kada bi upravo vlasnici Grupe Pivac preuzeli Podravku, na ovim prostorima bi nastao prehrambeni gigant.

Većinu dionica Podravke prodaju mirovinski fondovi koji su imali oko 51 posto dionica Podravke. Najprije je određen broj dionica prodao Erste plavi mirovinski fondovi a onda dio svojih dionica prodao AZ mirovinski fond. I ovaj tjedan su mirovinci prodali nešto dionica. Koji je razloga da ih prodaju teško je reći. Ne moraju baš svi prodavati dionice na vrhuncu cijene a vrhunac se postiže u trenutku preuzimanja. Moguće je da su mirovinci zadovoljni zaradom jer su dionice kupili po 300 kuna za vrijeme dokapitalizacij pa zato prodaju dio svojih dionica. Međutim, nije neka tajna da baš uvijek i nisu bili zadovoljni svojim udjelom u odlučivanju.

Nakon smrti Marina Pucara mirovinci su htjeli Davora Doku na čelu Podravke, sindikati i lokalni političari te poslovna zajednica Gorana Markulina dok je politika bila sklona da to bude Martina Dalić, a spominjalo se čak da je politika sklona da to bude i Luka Burilović, inače, zamjenik predsjednika nadzornog odbora Podravke. Menadžer jednog inozemnog fonda, koji je aktivan i uspješan na ovim naši prostorima, kaže da bi njemu osobno da je na mjestu čelnika mirovinskih fondova smetalo to da nemaju predstavnike u nadzornom odboru a imaju 51 posto udjela. A što se tiče Podravke i ovaj menadžer smatra da je njezina cijena dionice podcijenjena.

Tagovi: Podravka, Ivica Pivac, AZ mirovinski fondovi, Mesna industrija braća Pivac, Erste plavi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE