GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tjedan katastrofe za dionice kompanija iz sastava Agrokora

Tjedan katastrofe za dionice kompanija iz sastava Agrokora
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2017 / 17:59
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Pad indeksa i pravi potop Agrokorovih izdanja ovoga tjedna na Zagrebačkoj burzi.

Ramljakove izjave izrečene u srijedu poslijepodne presudile su tržišnoj vrijednosti Agrokorovih izdanja. S ostatka tržišta valja izdvojiti Mediku i Atlantsku plovidbu dok su svi ostali imali manje promete.

CROBEX je u tjednu srezan 1,3 posto, na  na 1.834,39 bodova dok je CROBEX10 pao 1,5 posto, na 1.071,36 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 35,4 milijuna kuna, što je otprilike 8,5 milijuna više nego tjedan dana prije.

Povlaštenim dionicama Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) u redovnoj trgovini protrgovan je iznos od 1,4 milijuna kuna, a u blok transakciji je njima ostvaren promet od 2,5 milijuna kuna. Cijena im je pala 2,3 posto na 420,00 kuna. 

Medika (ZSE:MDKA-R-A) je tjedan zaključila prometom od 3,8 milijuna kuna i padom cijene dionice od 9,8 posto na 13.800,00 kuna. Dioničarima Medike isplatit će se dividenda u iznosu 2.000,00 kn po dionici, odlučila je danas održana Glavna skupština. S obzirom na aktualnu cijenu dionica od 14.000 kuna, riječ je o sjajnom dividendnom prinosu od 14,3 posto.

Dionicama Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A) ostvaren je promet od 3,6 milijuna kuna, a bilježe pad cijene od 7,5 posto na 619,96 kuna. Atlantska plovidba zaprimila je obavijest Igora Bilbije iz Zagreba, dioničara Atlantske plovidbe d.d. kojim ih obaviještava da je kupnjom dodatnih dionica prešao prag od 15% glasačkih prava.
Končar EI (ZSE:KOEI-R-A) jedini je dobitnik među deset najlikvidnijih izdanja. Njegove su dionice poskupjele 1,4 posto, na 714,00 kuna, a trgovane su u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Apsolutno najveći gubitnici jesu kompanije iz sastava Agrokora kojima je u četvrtak obustavljeno, a u petak nastavljeno trgovanje. Cijena dionice Jamnice (ZSE:JMNC-R-A) potonula je 70 posto na 3.899,00 kuna dok njezin tjedni promet iznosi nešto manje od 2,7 milijuna kuna. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je srušen 65,2 posto odnosno zadnju cijenu od 269,00 kuna i 2,5 milijuna kuna prometa. Dionice Belja (ZSE:BLJE-R-A) pojeftinile su 46,1 posto na 2,50 kuna, a trgovane su u iznosu od 1,1 milijun kuna. 

Nešto aktivnija i dva turistička izdanja. Arena Hospitality Grupa (ZSE:ARNT-R-A) je tjedan zaključila padom od 2,2 posto na cijenu od 450,00 kuna te sa 1,4 milijuna kuna prometa. Dionice Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A) bilježe pad od također 2,2 posto odnosno zadnju cijenu od 42,96 kuna te promet od 3,5 milijuna kuna.

Od značajnijih prošlotjednih vijesti izdvaja se ona o smjeni na čelu Đuro Đaković Holdinga (ZSE:DDJH-R-A). Iz te su tvrtke u petak ujutro izvijestili su da je nadzorni odbor zahvalio dosadašnjem predsjedniku uprave Tomislavu Mazalu na uspješnoj suradnji i uloženim naporima kako bi Đuro Đaković zaustavio trend negativnog poslovanja nakon višegodišnje stagnacije i generiranja gubitaka.

Nakon vijesti o smjeni predsjednika uprave, u petak je cijena dionice Đure Đakovića pala za više od 8 posto, te je bila među deset najlikvidnijih. Na tjednoj razini cijena joj je pala 6 posto, na 18,5 kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Agrokor, Ledo, Belje, Jamnica, Valamar Riviera, Arena Hospitality Group, Đuro Đaković, Atlantska plovidba, Medika, ZSE:MDKA-R-A, ZSE:ATPL-R-A, ZSE, :DDJH-R-A, ZSE:JMNC-R-A, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:KOEI-R-A
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE