GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tisućama njemačkih trgovina prijeti zatvaranje

Tisućama njemačkih trgovina prijeti zatvaranje
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 18:51
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Rastući troškovi i pad kupovne moći potrošača prijete zatvaranjem još tisuća trgovina u Njemačkoj, priopćilo je udruženje trgovaca na malo HDE. Udruga je upozorila da se sve više trgovina u gradskim središtima zatvara.

Broj trgovaca u Njemačkoj već godinama opada. Pandemija je ubrzala taj trend, jer su se kupci preselili na internet: 11 000 fizičkih trgovina trajno je zatvoreno između 2020. i prošle godine.

Međutim, čak i u razdoblju od 2015. do 2019. prosječno se godišnje zatvaralo 5000 trgovina.

Očekuje se da će još 9.000 prestati poslovati ove godine, priopćilo je u ponedjeljak u udruženju. Isključujući mikropoduzeća, ostat će 311.000 trgovina diljem zemlje, prema HDE-u, u odnosu na gotovo 373.000 u 2015. godini.

„Bez uspješne maloprodaje, gradska središta nemaju mnogo izgleda za budućnost“, upozorio je predsjednik HDE Alexander von Preen, pozivajući političare na akciju.

Von Preen je rekla da su prvenstveno pogođeni manji specijalizirani trgovci poput butika, trgovina cipelama i pekarnica. Istodobno, mnogi veliki lanci prorjeđuju svoju trgovinsku mrežu.

Sve veći broj slobodnih radnih mjesta u mnogim gradovima i središtima čini ih manje privlačnima i ugrožava "zdravlje" preostalih tvrtki, upozorio je Von Preen.

Kako bi se usporilo odumiranje trgovina, Von Preen je rekao da vlasti prije svega moraju omogućiti brze procese prenamjene, bez suvišne birokracije. "Ako maloprodajni sektor umire, umire i grad."Tagovi: njemačke trgovine, maloprodaja, inflacija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet uvećan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet uvećan
ZAGREB - Utorak je donio znatno življu trgovinu na Zagrebačkoj burzi.
Prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zadarske županije
KUGA
Prvi slučaj afričke svinjske kuge na području Zadarske županije
ZADAR - U Zadarskoj županiji otkriven je prvi slučaj afričke svinjske kuge (ASK) i to na divljoj svinji čija je lešina prije desetak dana pronađena na području Lovišta Blatski gaj, potvrdio je predsjednik Lovačkoga saveza Zadarske županije Damir Perić.
Tri trgovačka lanca snizila cijene artikala, potrošačka košarica pojeftinila
TRGOVINA
Tri trgovačka lanca snizila cijene artikala, potrošačka košarica pojeftinila
ZAGREB . Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da su, sukladno ažuriranim podacima u njihovoj aplikaciji za praćenje cijena, neki trgovački lanci snizili cijene nekih artikala.
Brojke potvrđuju odličnu posezonu
TURIZAM
Brojke potvrđuju odličnu posezonu
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj je u rujnu ostvareno 2,5 milijuna turističkih dolazaka i 13,5 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 15 posto više dolazaka i četiri posto više noćenja, izvijestila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).
Rekordan izvoz njemačke industrije oružja
REKORDI
Rekordan izvoz njemačke industrije oružja
BERLIN - Ove godine njemački proizvođači oružja bilježe rekordan izvoz, prvenstveno zahvaljujući isporukama u Ukrajinu. U prva tri kvartala Vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 8,76 milijardi eura. To je već više od izvoza u cijeloj prošloj godini (8,36 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE