GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TIH: Proceduralni propusti kompromitiraju borbu protiv korupcije

TIH: Proceduralni propusti kompromitiraju borbu protiv korupcije
SLUČAJ SANADER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2015 / 09:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Transparency International Hrvatska (TIH) poručio je u utorak da proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni.
U povodu odluke Ustavnog suda o ukidanju pravomoćnih presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL ističe da istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku u kojem svaka institucija mora posao obavljati odgovorno, temeljito, pošteno i učinkovito.

„Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku svakoj stranci u postupku ne bi bilo narušeno pravo na pošteno suđenje", ističe TIH i poručuje da "proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni".

"Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera.

Želimo transparentno i pošteno društvo i od svih institucija s pravom očekujemo da odgovorno i pošteno rade posao za koji ih plaćaju svi građani", istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Kao ključne propuste u ukinutim presudama Ustavni je sud istaknuo da, među ostalim, niži sudovi nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona, dok u slučaju primanja mita od mađarskog MOL-a nije kvalitetno obrazloženo Sanaderovo svojstvo "službene osobe", kao ni ocjena da su ugovori koje je Vlada sklopila s MOL-om protivni interesima Republike Hrvatske.

U opsežnoj odluci u kojoj na 187 stranica obrazlaže zbog čega je srušio presude Ustavni je sud zaključio da nije nadležan odlučivati o Sanaderovoj krivnji, jer to mogu učiniti samo kazneni sudovi, već jesu li u prvom suđenju nekada najmoćnijem hrvatskom političaru bili poštovani zakonski okviri te "osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite".

"Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi", objavio je Ustavni sud u ponedjeljak poslijepodne.

Tagovi: Transparency International Hrvatska, Ivo Sanader, afera Hypo, Ina-MOL
PROČITAJ I OVO
Nautički turizam traži hitne mjere za opstanak sektora
HITNO
Nautički turizam traži hitne mjere za opstanak sektora
ZAGREB - Ostvarivanje mogućnosti za potpore radnicima i oslobađanje marina od plaćanja koncesijske naknade za pomorsko dobro za 2021.
Dolar stabilan, funta pod pritiskom
FOREX
Dolar stabilan, funta pod pritiskom
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima bio stabilan prema košarici valuta, izuzev prema jenu, pod utjecajem vijesti da usporava broj smrtnih slučajeva u Europi dok ubrzava u Japanu i drugim zemljama u Aziji.
Potreba Kine za sirovinama mogla bi postati usko grlo izvoza
SIROVINE
Potreba Kine za sirovinama mogla bi postati usko grlo izvoza
PEKING - Kina je veliki izvoznik sirovina a u budućnosti bi mogla znatno smanjiti opskrbu trgovinskih partnera poput Njemačke kako bi podmirila vlastitu potražnju, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.
Prijepodnevni uzlet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Prijepodnevni uzlet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi skočili više od 3,5 posto, pa tako prate rast europskih burzi, koje su potaknute vijestima o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u Europi.
Kuna prema euru najslabija od veljače 2016.
PAD KUNE
Kuna prema euru najslabija od veljače 2016.
ZAGREB - Sve tri najznačajnije inozemne valute na tečajnici HNB-a u subotu su porasle prema kuni drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE