GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tele2 ove godine očekuje sporiji rast u Rusiji i Švedskoj, nije zadovoljan trendom u Hrvatskoj

Tele2 ove godine očekuje sporiji rast u Rusiji i Švedskoj, nije zadovoljan trendom u Hrvatskoj
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2013 / 12:44
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Nordijska telekomunikacijska grupa Tele2 upozorila je u utorak da ove godine očekuje sporiji rast u Švedskoj i Rusiji, nakon što je njezina temeljna dobit u četvrtom tromjesečju neočekivano iznenadivši tržišta padom temeljne ši o neočekivano slaboj dobiti u četvrtom tromjesečju 2012.
Temeljna dobit (EBITDA) Tele2 pala je u četvrtom tromjesečju sedam posto, na 2,7 milijardi švedskih kruna, te za dva posto u cijeloj 2012., na 11 milijardi kruna, signalizirajući da kompanija nije imuna na probleme u europskom telekomunikacijskom sektoru.

Neto prihodi povećali su se u četvrtom tromjesečju četiri posto, na 11,3 milijarde kruna a u cijeloj 2012. povećani su sedam posto, na 43,7 milijardi kruna.

Telekomunikacije tvrtke u Europi muči sporiji rast, oštra konkurencija i regulatorni pritisci. Švedsko tržište zasada još pruža dobre uvjete za poslovanje zahvaljujući opsjednutosti Skandinavaca pametnim telefonima.

Tele2 je tako u utorak priopćio da je švedsko tržište ponovo zabilježilo rast u četvrtom tromjesečju, iako potražnja za pametnim telefonima podrazumijeva veće troškove za subvencioniranje njihove kupnje.

"Potražnja za pametnim telefonima visoke kvalitete kratkoročno donosi velike troškove ali dugoročno pozitivno utječe na poslovne rezultate", ističu u Tele2.

Kompanija ipak očekuje sporiji rast prihoda u ovoj godini u švedskom poslovanju s mobilnom telefonijom, koji bi se trebali kretati u rasponu od 10,1 do 10,3 milijarde švedskih kruna. Temeljna dobit trebala bi stagnirati.

U Rusiji, najvećem tržištu Tele2, marže su se u četvrtom tromjesečju smanjile jer se Tele2 borio za tržišni udio. Najavili su da će se i dalje fokusirati na povećanje baze klijenata u Rusiji i da će i dalje bilježiti višu razinu potrošnje u marketingu.

U Hrvatskoj kompanija je u četvrtom tromjesečju ostvarila neto prihode od 360 milijuna kruna, u odnosu na 319 miljiuna koliko su iznosili u istom tromjesečju 2011. U cijeloj 2012. porasli su na 1,321 milijardu kruna, s 1,301 milijardu kruna koliko su iznosili u 2011.

EBITDA hrvatskog ogranka strmoglavila se u četvrtom tromjesečju na devet milijuna kruna, s 24 milijuna koliko je iznosila u istom tromjesečju prethodne godine. U cijeloj prošloj godini iznosila je 60 milijuna kruna u odnosu na 78 milijuna koliko je iznosila u 2011.

Na kraju prošle godine Tele2 je u Hrvatskoj ima 754 tisuće klijenata, 44 tisuće više nego na kraju 2011. Pritom se njihov broj u četvrtom tromjesečju neto smanjio, također za 44 tisuće, prema priopćenju objavljenom u utorak.

"Tele2 očekuje rast i profitabilnost u Hrvatskoj u budućnosti. No, zbog nezadovoljavajućeg trenda u 2011/2012. kompanija smatra da procijenjena razina buduće dobiti ne podupire raniju knjigovodstvenu vrijednost", ističe se u priopćenju.

Kompanija je u trećem tromjesečju 2012. otpisala 250 milijuna kruna imovine u hrvatskom ogranku, od čega je 88 milijuna otpadalo na otpis goodwila a 162 milijuna kruna na otpis ostale fiksne imovine

Tagovi: Tele2, Tele 2 Hrvatska, Tele 2
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Zagrebačka je burza danas blagim rastom prekinula četverodnevni trend pada.
Dolar oslabio jer su investitori ponovno skloniji riziku
FOREX
Dolar oslabio jer su investitori ponovno skloniji riziku
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je oslabio prema košarici drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer je jačanje rizičnijih kategorija imovine, poput dionica i sirovina na globalnim tržištima, prigušilo potražnju za dolarom kao sigurnom lukom za kapital.
Hrvatska u petak ulazi u ERM II
UVOĐENJE EURA
Hrvatska u petak ulazi u ERM II
ZAGREB - Hrvatska i Bugarska trebale bi u petak biti primljene u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Hrvatska je za Nijemce prva inozemna autodestinacija
DESTINACIJE
Hrvatska je za Nijemce prva inozemna autodestinacija
ZAGREB - Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC „Routenplanner“, jednog od najvećih i najpopularnijih europskih autoklubova, Hrvatska je na drugom mjestu prema broju najčešćih upita njemačkih automobilista za putovanja tijekom ljetnog godišnjeg odmora i to odmah nakon Njemačke, izvijestio je direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, Romeo Draghicchio.
Unca zlata iznad 1.800 dolara prvi put u devet godina
ZLATO
Unca zlata iznad 1.800 dolara prvi put u devet godina
LONDON - Cijena zlata je jučer prvi put od rujna 2011. premašila vrijednost od 1.800 dolara za uncu od 31,1 grama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE