GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki i energetski sektor potaknuli rast Wall Streeta

Tehnološki i energetski sektor potaknuli rast Wall Streeta
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje snažnom rastu tehnološkog sektora i skoku cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 26 bodova ili 0,11 posto, na 23.749 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 2.842 boda, a Nasdaq indeks 1,23 posto, na 8.710 bodova.

Najviše su jučer, u prosjeku 3,7 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s postupnim pokretanjem gospodarstva ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Pozitivno je na tržište utjecao i snažan rast cijena dionica Microsofta, Applea i Amazona, nakon što su prošloga tjedna ti tehnološki divovi objavili kvartalna poslovna izvješća.

Zahvaljujući tome, indeksi su jučer porasli prvi put nakon dva dana oštrog pada. Naime, na kraju prošloga tjedna tržište je bilo pod pritiskom zbog prijetnji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz kineskih proizvoda jer smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.

'Ulje na vatru' dolio je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo kazavši da postoje "značajni dokazi" da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju u Wuhanu.

Kina sve to opovrgava, a rast napetosti između te dvije zemlje izazvao je jučer oštar pad cijena dionica na azijskim i europskim burzama.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a dosad je više od 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo ta izvješća.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,5 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

Unatoč slabim rezultatima kompanija i gospodarskim pokazateljima, posljednjih mjeseci Wall Street raste zahvaljujući nadi ulagača da će golemi fiskalni i monetarni poticaji ublažiti recesiju.

Uz to, ulagači očekuju da će se uskoro olabaviti restrikcije povezane sa uzbijanjem koronavirusa, a gospodarstvo postupno pokrenuti.

„Možete li popustiti restrikcije i početi pokretati gospodarsku aktivnost, a ipak zadržati pod kontrolom broj slučajeva zaraze koronavirusom? Na to je tržište trenutno fokusirano“, kaže Quincy Krosby, glavna analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 5.753 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,64 posto, na 10.466 bodova, a pariški CAC 4,24 posto, na 4.378 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE