GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca

Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.

Kao rezultat, prinosi na američke 10-godišnje obveznice prekjučer su još više skočili, što je također dovelo do korekcije na dionicama zbog posljedičnog povećanog diskontiranja korporativne dobiti. Izgubili su svi sektori, osim energetike. Što se tiče mogućeg rasta kamatnih stopa, prema Powellu, to se neće dogoditi sve dok nezaposlenost u američkoj ekonomiji realno ne padne i inflacija bude iznad dva posto. Niske kamatne stope stoga će i ove godine davati vjetar u leđa dionicama. Uz sve ovo, možemo sažeti da će tržišta dionica ostati vrlo zanimljiva ove godine s obzirom na visoku likvidnost u globalnom financijskom sustavu, depozite, očekivanu veću inflaciju, negativne kamatne stope i očekivani visoki gospodarski rast 2021. godine, pišu analitičari Ilirike.

Od sredine veljače ove godine svjedoci smo korekcije cijena tehnološkog sektora i pada cijena obveznica. Ubrzanim rastom uvođenja različitih programa cijepljenja širom svijeta, svjedočili smo nastavku "prodaje" današnjih skupljih tehnoloških dionica, kao i prodaji američkih državnih obveznica, prije prekjučerašnjeg pojavljivanja Powella.

S obzirom na očekivano poboljšanje epidemiološke slike na sjevernoj hemisferi, uvođenjem programa cijepljenja povećali su se oportunitetni troškovi i dionica tehnološkog sektora i državnih obveznica. Odnedavno su ciklički sektori gospodarstva, poput energetike, financija i industrije,privlačni za investitore. Stoga ne čudi da su američki energetski, financijski i industrijski sektor od sredine veljače dobili 12, 6 i 3 posto, dok su tehnološki sektor i, primjerice, desetogodišnje obveznice američke vlade izgubili 7, odnosno dobrih dva posto u tom razdoblju.

Uz očekivani porast potrošnje nafte, energetski sektor također ima koristi od ograničene proizvodnje nafte OPEC +. Prinose na obveznice potaknuo je i strah od veće inflacije, kao i činjenica da je Fed ovaj put u stanju dopustiti malo veću inflaciju neko vrijeme. Ako Fed to učini i ne poveća kamatne stope s privremeno većom inflacijom, tada će ECB najvjerojatnije morati dodatno sniziti svoju osnovnu stopu s današnjih -0,5 posto, osim ako ne želi da tečaj EUR/USD-a ne "pobjegne" kontroli.

I na kraju, ali ne najmanje važno, veći jaz između razine veće inflacije u SAD-u i niže u eurozoni značio bi da bismo se mogli brzo naći u okruženju koje podsjeća na razdoblja 2011. i 2014., kada je tečaj EUR/USD-a dosegnuo razinu do 1,5. Stoga ne čudi, naravno, da je Philip R. Lane, glavni ekonomist ECB-a u studenom prošle godine, rekao da ECB vjeruje da još uvijek ima prostora za daljnje smanjenje ključnih kamatnih stopa. Naravno, ako Fed povisi kamatnu stopu s višom srednjom inflacijom, tada neće biti potrebe za ECB-om da dalje smanjuje kamatne stope, jer će tečaj ostati pod kontrolom bez da ECB snižava kamatne stope.

Tagovi: američke obveznice, prinosi na obveznice, tržište kapitala, Wall Street, tehnološki sektor, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
LONDON - Dolar je kliznuo u četvrtak na najniže razine u četiri tjedana prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, pritisnut slabijim prinosima na američke obveznice budući da su investitori prilično uvjereni da će američka središnja banka dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE