GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tasovac: Narodni muzej otvara se 2016.

Tasovac: Narodni muzej otvara se 2016.
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2014 / 09:06
Autor: SEEbiz / NIN / B92
BEOGRAD -  Svi radovi na rekonstrukciji biće završeni i Muzej savremene umetnosti biće otvoren za posetioce od 20. oktobra 2015, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac za novi broj NIN-a.
Uz opasku da je „besparica najčešće postala dobar alibi za sve vlastite propuste", Tasovac je kazao da ne veruje da bi situacija u srpskoj kulturi bila deset puta bolja kada bismo imali deset puta veći budžet.

Resorni ministar je, takođe, najavio da će uskoro biti organizovane javne rasprave o nacionalnim penzijama, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o kulturi, što bi trebalo da se okonča do kraja godine.

„Postoje dve opcije o kojima će se razgovarati. Jedna je napuštanje tog modela kao krajnje anahronog, a druga je eventualno uvođenje neke nacionalne nagrade sa ograničenim jednokratnim iznosom. Neki od prethodnih dobitnika predstavljaju nacionalnu sramotu, ali nacionalne penzije se ne mogu oduzimati kako kome padne na pamet, jer su one stečeno pravo. Neke greške koje su načinjene ne možemo da ispravimo, ali bar ne moramo da ih ponavljamo. I zato ćemo kroz dopune i izmene zakona pronaći bolji model da nagradimo one koji to zaista zaslužuju", rekao je Tasovac.

Na pitanje novinara koliko sebe smatra odgovornim zbog primedaba o neslobodi medija, Tasovac je objasnio:

„Medijska zajednica je zakone koje smo mi doneli čekala punih 11 godina. Oni su važni jer daju zakonski okvir koji je u potpunosti usklađen sa standardima EU. Naravno da se osećam odgovornim i otvorenim za svaku vrstu kritike jer sam ministar kulture i informisanja. Ali u kojoj to začaranoj zemlji jedan državni službenik kao što sam ja može od jedne loše balerine da napravi Maju Plisecku, a od jednog rđavog novinara — dobitnika Pulicerove nagrade? Potpuna sloboda izražavanja je moguća samo u društvu u kome i sami mediji preuzimaju punu odgovornost za profesionalno i nepristrasno izveštavanje. A kod nas su neki medijski poslenici svoju odgovornost sveli na minimum, opredeljujući se da budu vrlo aktivni učesnici u političkoj borbi. Oni za sebe zahtevaju apsolutna prava, kao da niko ne vidi da oni svoje političke pretenzije loše maskiraju u zalaganje za javni interes".

Ono što ministra posebno brine je, kaže, „ta zaglušujuća tišina za sve što je dobro koja je je opasna jer, uvreženo mišljenje kako samo loše i negativne vesti prodaju novine, dugoročno stvara društvo nespremno na uspeh".

Na primedbu da ga danas mnogi kritikuju i osporavaju, a postao je ministar uz podršku i odobravanje, Tasovac je rekao: „Nije poenta da me vole kao ministra, jer bi to značilo da pravim suviše veliki broj kompromisa. Suštinski, velike stvari se ne mere po količini aplauza koje ste dobili, već po količini neprijatelja koje ste stekli".

Tagovi: Ivan Tasovac, Narodni muzej
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE