GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Uskoro rešenje za kredite u francima

Tabaković: Uskoro rešenje za kredite u francima
NBS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2013 / 12:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Guvernerka Jorgovanka Tabaković najavila je da se građani koji imaju problema sa kreditima u švajcarskim francima mogu nadati rešenju za dve do tri nedelje.

Tabaković nije želela da prejudicira kakvo će biti to rešenje, ali je naglasila da očekuje da će ono biti opomena da se nikada više ne uvede takav proizvod koji nosi negativnu reklamu za banku, a istovremeno stavlja NBS u negativnu konotaciju.

Guvernerka je u intervjuu Tanjugu naglasila da se radi o kompleksnom problemu, i da ga ne treba rešavati "preko kolena".

"Ne mislim da država treba da snosi posledice pojedinačnih odluka, jer nepoznavanje zakona nikoga ne opravdava, kao što ni neznanje elemenata ugovora za zasnivanje ugovornog odnosa, takođe, nikoga ne opravdava", rekla je Tabaković.

"Građani moraju da budu svesni da su oni ti koji pune budžet, i da kada uzmete iz levog džepa i stavite u desni, niste sebi mnogo pomogli", ilustrovala je ona.

"Otvorili smo problem manipulisanja tim kreditima jer ima onih koji tvrde da su čak skuplji krediti u evrima nego u švajcarskim francima, i mi radimo simulaciju kredita uzetih i u jednoj i u drugoj valuti", rekla je ona.

Kroz rešavanje tog problema, kako je navela, otvoren je jedan još veći - građani su nezaštićeni bez obzira što postoji Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a s druge strane, banke su kroz Udruženje banaka organizovane i ujedinjene u zajedničkom interesu.

"Pre nego što otpišemo kredite, bolje je da vidimo kako ćemo moći da pomognemo građanima da ih uredno otplaćuju", rekla je Tabaković navodeći da će biti otvoren i problem udruženja koja štite interese potrošača.

Ona je napomenula da bi u rešavanje problema sa otplatom kredita trebalo da se uključi i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, koja pri osiguravanju stambenih kredita uzima dobre provizije.

Govoreći o problemu nenaplativih kredita u privredi, guverner je podsetila da je najviše plasmana otišlo u trgovinu nekretninama, građevinarstvo i trgovinu, i danas kada se osećaju posledice krize te tri oblasti jesu najveći rizici za banke jer je najveći procenat nenaplativih plasmana upravo u njima.

"O proizvodnji, o izvozu, o nemogućnosti plasmana, ne možemo ni da govorimo, jer je najmanje takvih kredita u strukturi plasmana poslovnih banaka", rekla je ona ističući da bi ekonomska politika koju vlada vodi, naslonjena na politiku NBS, trebalo da se zasniva na dugoročnim merama.

Trgovanje sa bankama jeste jedna od uobičajenih operacija kojom NBS povlači viškove likvidnosti, ali centralna banka ne otkupljuje sav višak i ne po najvišoj ceni, i to već daje rezultate, dodala je Tanjugova sagovornica.

"Međutim, kreditiranje se ne povećava i to ne zato što banke ne žele da daju kredite, već zato što privreda nema mnogo narudžbina iz Evrope koja je u recesiji, odnosno od svojih tradicionalnih kupaca. Uz to, mnogo građana gubi posao, pa se ne usuđuje da se zaduži", rekla je Tabaković.

Provizije banaka i kamate u Srbiji jesu vrlo visoke, i više nego u drugim zemljama, što je delom opravdano, ali kod nas postoje i brojni izgovori.

"Inflacija jeste jedan od razloga, ali nju tako visokom čine visoka javna potrošnja, kao i cene hrane", rekla je guverner.

"Na visinu kamata nesporan je i uticaj procena kreditnog rejtinga koje u sebi imaju mnogo teško merljivih elemenata, pa i onih koji se teško mogu opravdati", objasnila je Tabaković.

Prema njenim rečima, ako neka od banaka nudi značajno visoku kamatu na štednju, NBS ima mehanizme da to destimuliše, i to ne samo upozoravajućim saopštenjima.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, krediti u francima, Narodna banka Srbije, NBS
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
Wall Street pao nakon poruka Feda
OŠTAR PAD
Wall Street pao nakon poruka Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka središnja banka poručila da uskoro slijedi zaoštravanje monetarne politike, i to agresivnije nego što se na tržištu očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE