GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, europske burze porasle

Svjetska tržišta: Wall Street pao drugi tjedan zaredom, europske burze porasle
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2022 / 09:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije u SAD-u, dok su europske burze nadoknadile dio gubitaka od prethodnih tjedana.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 2 posto, na 32.944 boda, dok je S&P 500 pao 2,9 posto, na 4.204 boda, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 12.843 boda.

Najveća svjetska burza i dalje je pod pritiskom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini.

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već dulje od dva tjedna, štete su goleme, poginulih sve više, a Rusija se zbog sankcija Zapada našla u izolaciji.

Gospodarske štete u Rusiji zbog sankcija bit će goleme, no past će i prihodi kompanija i banaka sa Zapada, koje se povlače iz Rusije.

Inflacija u SAD-u najviša u 40 godina

Ulagače zabrinjava i visoka inflacija u SAD-u. Prošloga je tjedna objavljeno da je u veljači stopa rasta potrošačkih cijena dosegnula 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dva tjedna počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije.

„Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, no u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Većina analitičara očekuje da će na sjednici idućega tjedna čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju.

„I dalje se očekuje da će Fed u idućih godinu, dvije povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrijano gospodarstvo. Problem je, međutim, u tome što će Fed povećavati kamate kada je tržište dionica vrlo nestabilno, u previranju”, kaže Nolte.

Još od početka godine tržište dionica je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala. Prije toga bilo je pod pritiskom očekivanja da će Fed zbog inflacije zaoštriti monetarnu politiku.

A to će, nakon dvije godine izuzetno velikih monetarnih i fiskalnih poticaja u cilju oporavka gospodarstva od koronakrize, loše utjecati na tržište kapitala.

Tako je od početka godine S&P 500 indeks u minusu 11,8 posto.

Europske burze nadoknadile dio gubitaka

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su zabilježile najveći pad od izbijanja koronakrize u ožujku 2020. godine.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 2,4 posto, na 7.155 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 4,1 posto, na 13.628 bodova, a pariški CAC 3,3 posto, na 6.260 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 3,2 posto, na 25.162 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE