GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Wall Street oštro pao, europske burze porasle

Svjetska tržišta: Wall Street oštro pao, europske burze porasle
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na Wall Streetu su burzovni indeksi prošloga tjedna oštro pali jer bi zbog visoke inflacije kamatne stope u SAD-u mogle rasti brže nego što se očekivalo, dok su europske burze porasle jer se u ovoj godini u eurozoni ne očekuje povećanje cijene novca.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1 posto, na 34.738 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,8 posto, na 4.418 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 13.791 bod.

Oštar pad indeksa posljedica je izvješća da je inflacija u SAD-u u siječnju dosegnula 7,5 posto na godišnjoj razini, više od 7,3 posto, koliko su očekivali analitičari, i najviše u posljednjih 40 godina.

Ulagače je dodatno uznemirio James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, koji je kazao da je nakon tih podataka uvjereniji da kamate treba oštrije povećati, pa sada smatra da bi do 1. srpnja kamate trebalo povećati za cijeli postotni bod.

Odmah nakon Bullardovog komentara, na tržištu novca uračunato je da bi se ključna Fedova kamata do početka srpnja mogla kretati u rasponu od 1 do 1,25 posto, a neki trgovci očekuju i više kamate.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

„Nakon još jednog iznenađujuće snažnog rasta inflacije, tržište se plaši agresivnog Feda. I dok bi se ubuduće situacija s inflacijom mogla poboljšavati, zabrinutosti u vezi toga da će Fed povećati kamate više nego što bi to trebalo neće nestati dok inflacija ne bude pod kontrolom”, kaže Barry Gilbert, strateg u tvrtki LPL Financial.

Posljednjih godina rast tržišta kapitala poticala je vrlo labava monetarna politika Feda i niske kamatne stope, uz izdašne fiskalne poticaje američke vlade, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju.

Zbog toga je S&P 500 indeks u minusu od početka ove godine više od 5, a Nasdaq više od 9 posto.

Loše na tržište utječu i napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, među ostalim zbog toga što se očekuje da Europska središnja banka neće značajnije zaoštriti monetarnu politiku u ovoj godini.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila je nedavno da nema razloga za značajnije zaoštravanje monetarne politike jer bi u eurozoni inflacija mogla pasti i stabilizirati se oko 2 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,9 posto, na 7.661 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,15 posto, na 15.425 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 7.011 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,9 posto, na 27.696 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, James Bullard, Federalne rezerve, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE