GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom

Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 08:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.

Dow Jones indeks protekloga tjedna porastao je za 2,9 posto, na 33.755 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks skočio je za 3,2 posto, na 4.279 bodova te je sada u plusu 17,5 posto od sredine lipnja, kada je zabilježio najnižu razinu od početka godine.

Nasdaq indeks, pak, ostvario je tjedni dobitak od 3 posto, završivši trgovanje na 13.045 bodova. S&P 500 i Nasdaq ostvarili su najduži tjedni pozitivni niz od studenoga lani.

Razlog dobrom raspoloženju na Wall Streetu bili su novi podaci o inflaciji u SAD-u u srpnju. U srijedu je objavljen indeks potrošačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija usporila s lipanjskih rekordih 9,1 posto na 8,5 posto, što je bilo niže od očekivanja tržišta.

Dan kasnije objavljeno je da su proizvođačke cijene u srpnju porasla 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njihov najniži rast od listopada 2021. Na mjesečnoj razini, pak, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je za pola posto, a to je bio njezin prvi pad od travnja 2020., uglavnom zahvaljujući padu cijena energenata.

Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0,5 umjesto za 0,75 posto, kao u prethodna dva navrata. Fed je, naime, dosad podignuo ključne kamatne stope za ukupno 2,25 postotnih bodova, u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši sudionike na financijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike pogurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

"Tržište je zasigurno primilo sjajnu vijest protekloga tjedna o inflaciji. Sada je na djelu pobjednički uzlet, no još nije "misija ostvarena", još nas čeka dug put do suzbijanja inflacije", smatra Dec Mullarkey, direktor za investicijske strategije SLC Managementa iz Bostona.

Inflacija bi u SAD-u do kraja godine mogla usporiti na 7 posto godišnje, no dosezanje cilja o temeljnoj inflaciji ispod 4 posto, što je i dalje dvostruko više od Fedova cilja, bt će mnogo teže nego tržište percipira, dodao je Mullarkey.

Nakon teškog početka godine, bolje od očekivanja zarade koprorativne Amerike u drugom tromjesečje također su doprinijele rastu optimizma investitora. Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu porasle u tom razdoblju za 9,7 posto na godišnjoj razini, mnogo više od 5,6 posto, koliko je prognozirano na kraju tog tromjesečja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti zahvaljujući znakovima usporavanja inflatornog pritiska u najvećem svjetskom gospodarstvu. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,64 posto, na 13.795 boda, a pariški CAC 1,25 posto, na 6.553 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,31 posto, na 28.546 bodova - najvišu razinu od siječnja.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE