GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Prvi pad indeksa u novoj godini

Svjetska tržišta: Prvi pad indeksa u novoj godini
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, prvi put u novoj godini.

Najveće svjetske ekonomije pokazuju prve znake oporavka, ali središnje banke ne odustaju od povećanja kamata kako bi suzbile inflaciju.

Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 2,7 posto, na 33.375 bodova, a S&P 500 0,7 posto, na 3.972 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,55 posto, na 11.140 bodova.

Pad Dow Jonesa i S&P-a posljedica je niza podataka koji ukazuju na slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u maloprodaji i proizvođačke cijene pali su u prosincu više nego što se očekivalo, a oštro je pala i tvornička proizvodnja.

Zasad se najbolje drži tehnološki sektor pa je Nasdaq i u pesimističnom tjednu uspio dohvatiti tjedni rast od 0,6 posto. Time je porastao treći uzastopni tjedan, a ovoga tjedna prošao znatno bolje od Dow Jonesa koji je srezan 2,7 posto te indeksa S&P 500 koji je oslabio 0,7 posto.

Velike tehnološke kompanije posljednjih su dana najavila ogromna otpuštanja radne snage. Ipak, dobitnik je tjedna u ovom sektoru bio Netflix čije su dionice skočile 8,5 posto nakon što je objavio podatak o većem rastu broja pretplatnika od očekivanog. Investitori su nagradili i Alphabet nakon informacij o otpuštanju 12.000 ljudi, pa njegove dionice na tjednoj razini bilježe rast od pet posto.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE