GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa

Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2 posto, na 34.899 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,2 posto, na 4.594 boda, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 15.491 bod.

Sve do petka na burzama se trgovalo mirno, a potom je tržišta uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Europi i ponovnog 'lockdowna' u nekim zemljama, kao što je Austrija.

U Njemačkoj je prošloga tjedna broj umrlih od virusa premašio 100.000, Slovačka je najavila dvotjedni 'lockdown', a češka vlada ranije zatvaranje barova.

A to bi moglo usporiti gospodarski oporavak regije od koronakrize.

„Nakon ovakvih vijesti, prvo pucaš, a onda postavljaš pitanja. Tržišta procjenjuju rizik od mogućeg još jednog globalnog vala širenja virusa, ako se pokaže da je cjepivo neučinkovito. Nade u otvaranje gospodarstava i zemalja mogle bi splasnuti”, objašnjava Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u turističkom i drugim sektorima, koji bi bili najviše pogođeni ponovnim zatvaranjem gospodarstava, dok je porasla potražnja za investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice i pojedine valute.

VIX indeks 'straha' na Čikaškoj burzi opcija dosegnuo je u petak najvišu razinu od početka ožujka, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

„Ove je deja vu po valjda osmi put. Koliko shvaćamo, širenje nove varijante koronavirusa moglo bi se ubrzati tijekom vikenda. U takvim okolnostima mnogi se ulagači plaše novih loših vijesti u vezi toga i ne žele imati rizičnije investicije u ponedjeljak ujutro, kada se tržišta ponovno otvore”, kaže Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Global Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,5 posto, na 7.044 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,6 posto, na 15.257 bodova, a pariški CAC 5,25 posto, na 6.739 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 3,45 posto, na 28.751 bod.

Tagovi: Svjetska tržišta, omikron, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE