GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije

Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja ulagača da rast prinosa na državne obveznice najavljuje jačanje inflacije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 30.932 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,4 posto, na 3.811 bodova, a Nasdaq indeks 4,9 posto, na 13.192 boda.

Oštar pad S&P 500 i Nasdaq indeks ponajviše je posljedica pritiska na dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon.com, Microsoft, Alphabet, Facebook, Tesla i Netflix.

Taj je sektor prošle godine, zahvaljujući zatvaranju gospodarstava i radu od kuće, predvodio na tržištu po rastu, no u posljednje se vrijeme ulagači, zabrinuti zbog visokih cijena dionica, povlače iz tog sektora.

S druge strane, zbog strahovanja da će golemi fiskalni i monetarni poticaji potaknuti jačanje inflacije, posljednjih tjedana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.

U četvrtak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, stoga su sada prinosi na trezorska izdanja veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

„To je bitno. Prinosi od 1,5 posto usporedivi su s dividendnim prinosom S&P 500. A s 10-godišnjim obveznicama nema rizika po kapital, vratit će vam se glavnica. Odjednom su obveznice konkurentne dionicama”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Premda su krajem tjedna prinosi na 10-godišnje obveznice ponešto pali, od početka mjeseca i dalje su u plusu oko 40 baznih bodova, što je njihov najveći mjesečni skok od 2016. godine.

„Putanja investicija s fiksnim prihodom prešla je u fazu kada postaje opasna prijetnja rizičnijim ulaganjima. To je posljedica očekivanja da će se poboljšati gospodarski izgledi i da bi mogli ojačati inflacijski pritisci, što bi moglo navesti Fed na povećanje kamata prije nego što se očekuje”, kaže Damien McColough, direktor u Westpacu.

Premda je polovicom tjedna predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da se još barem tri godine ne očekuje da će inflacija u SAD-u dosegnuti ciljanih 2 posto, što znači da bi kamate trebale ostati rekordno niske do 2023. godine, ulagači nisu sigurni u to.

Plaše se da se nazire kraj razdoblja jeftinog novca, koji je lani potaknuo rast svjetskih burzi na najviše razine u povijesti, unatoč koronakrizi.

Premda su prošloga tjedna oštro pali, u cijeloj veljači Dow Jones porastao je 4 posto, dok je S&P 500 ojačao 2,6, a Nasdaq indeks oko 1 posto.

No, pritom su cijene dionica u tehnološkom i drugim sektorima koji su lani predvodili po rastu ostale gotovo nepromijenjene na mjesečnoj razini.

S druge strane, snažno su, više od 5 posto, porasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Optimizam u vezi novog paketa fiskalnih poticaja vrijednog oko 1.900 milijardi dolara i ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 potaknuli su polovicom veljače burzovne indekse na rekordne razine.

No, od tada na tržištu vlada oprez.

„Početkom veljače vijesti o poticajima bile su pokretačka snaga tržišta, no te su vijesti već ugrađene u tržišne cijene, a kako na horizontu nema ničega što bi moglo dodatno potaknuti investitore, postoje strahovanja da je daljnji uspon ograničen”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Na oprez poziva i Peter Tuz. „Tržište dionica puno je puta od početka godine dosegnulo rekordne razine i prema povijesnim normama sada je skupo. Pripremljeni smo za rasprodaju”, kaže Tuz.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 posto, na 6.483 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,5 posto, na 13.786 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 5.703 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 3,5 posto, na 28.966 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE