GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Nakon nesigurnog trgovanja, indeksi ponovno pali

Svjetska tržišta: Nakon nesigurnog trgovanja, indeksi ponovno pali
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će središnje banke zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbile inflaciju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,9 posto, na 32.899 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.108 bodova, a Nasdaq indeks 1 posto, na 12.012 bodova.

Nakon snažnog skoka tjedan dana prije, prošloga su tjedna cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi ponovno pale. Tako je nastavljen poduži trend, tijekom kojeg su S&P 500 i Nasdaq indeks pali u osam od posljednjih devet tjedana.

Ulagači su već mjesecima nesigurni jer je neizvjesno koliko će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Potpredsjednica Feda Lael Brainard kazala je prošloga tjedna kako podržava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem na još par sjednica Feda i da ne vidi razloga da bi se u rujnu zastalo s ciklusom povećanja kamata ako inflacijski pritisci na popuste.

I mnogi drugi dužnosnici Feda ponavljaju da kamate treba povećati još barem iduća dva mjeseca za po 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

„Nestabilnost je postala pravilo, a ne iznimka. Dionice su postale taoci inflacije i dok inflacija ne bude pod kontrolom, nestabilnost će vjerojatno ostati povećana”, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni dobri makroekonomski pokazatelji.

U petak je objavljeno da je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 390.000, više u odnosu na 325.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To potvrđuje da je gospodarska situacija i dalje dobra, premda se očekuje usporavanje rasta zbog povećanih kamata. No, ti su podaci mač s dvije oštrice, kaže Shawn Snyder, strateg u tvrtki Citi Personal Wealth Management.

„Ti podaci nam govore da je gospodarstvo u prilično dobroj formi, što je, dakako, dobra vijest. No, u kontekstu visoke inflacije, ti podaci mogu učvrstiti uvjerenje čelnika Feda da mogu agresivnije zaoštriti monetarnu politiku. Stoga su ovi podaci ponešto negativni za investitore koji su se nadali da bi Fed u drugoj polovici godine mogao zastati s povećanjem kamata”, kaže Shawn Snyder.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks pao više od 13 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 7.532 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 6.485 bodova. Frankfurtski DAX ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 14.460 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 3,6 posto, na 27.761 bod.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE