GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Na Wall Streetu novi rekordi, na ostalim svjetskim burzama oprez

Svjetska tržišta: Na Wall Streetu novi rekordi, na ostalim svjetskim burzama oprez
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer se očekuje da će Fed i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku, dok se na ostalim svjetskim burzama trgovalo opreznije zbog širenja delta varijante koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 34.870 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 4.369 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je dosegnuo 14.701 bod.

Sva ta tri indeksa dosegnula su nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje nastavku oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva, premda sporijem nego prije, i uvjerenju ulagača da američka središnja banka neće tako skoro zaoštriti monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

To je pokazao zapisnik sa sjednice Feda u lipnju, prema kojemu čelnici središnje banke smatraju da se značajan oporavak gospodarstva nastavlja, ali da još uvijek nisu postignuti ciljevi.

Situacija na tržištu rada se poboljšava, ali je broj zaposlenih i dalje znatno manji nego prije pandemije.

Zapisnik je pokazao da se najviše raspravlja o riziku od inflacije, kao i još uvijek visokoj nezaposlenosti.

„Po zapisniku mi se čini da čelnici Feda nisu sasvim sigurni da je situacija takva da bi nešto trebalo mijenjati u politici i to je potaknulo tržište dionica”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Zbog toga su ulagači na Wall Streetu ignorirali vijesti o širenju delta varijante koronavirusa u svijetu.

„Što se tiče širenja koronavirusa, SAD je pod balonom u odnosu na ostatak svijeta. Ne znamo koliko će to potrajati, no dok se ta situacija ne promijeni, ovo je tržište s niskim kamatnim stopama i puno slobodnog novca”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

No, na ostalim se svjetskim burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 7.121 bod, a pariški CAC 0,4 posto, na 6.529 bodova. No, frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 15.687 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,9 posto, na 27.940 bodova.

Najviše su prošloga tjedna pale cijene dionica na azijskim burzama zbog niza loših vijesti o širenju delta varijante koronavirusa.

Australske su vlasti u petak pozvale stanovnike Sydneya da ostanu kod kuće, upozorivši da bi se trotjedni 'lockdown' mogao produžiti kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, dok taj grad bilježi najveći porast broja novozaraženih u ovoj godini.

Japan je, pak, uveo izvanredno stanje u Tokiju kako bi se zaustavio novi val zaraze i odlučio da će se Olimpijske igre održati bez gledatelja.

Ništa bolja nije ni situacija u Indoneziji i Južnoj Koreji, pa se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava u regiji. Stoga je splasnula sklonost prema rizičnijim investicijama.

„Na snazi je izbjegavanje rizika”, kaže Rodrigo Catril, analitičar u National Australia Bank.

Razlozi su tome, dodaje, širenje delta varijante virusa širom svijeta, još uvijek niska razina procijepljenosti u svijetu i zabrinutost da bi zbog jačanja inflacije središnje banke mogle početi zaoštravati monetarnu politiku.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE