GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Investitori oprezni nakon dugotrajnog rasta cijena dionica

Svjetska tržišta: Investitori oprezni nakon dugotrajnog rasta cijena dionica
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2021 / 08:26
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se ulagači plaše da su, nakon dugotrajnog rasta cijena, dionice ušle u područje precijenjenosti i da bi jačanje inflacije uskoro moglo naštetiti tržištu kapitala.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 31.494 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 posto, na 3.906 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 13.874 boda.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, napretku u cijepljenju protiv koronavirusa i nadi u novi paket poticaja američkom gospodarstvu vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Pritom je došlo do promjene u predvodnicima na tržištu. Pod pritiskom su bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook, Microsoft, Alphabet i Netflix, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

S druge strane, rasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

„Kada gospodarstvo raste, rastu i ti sektori. Kada gospodarstvo slabi, slabe i oni. Gospodarstvo će ubuduće rasti, barem neko vrijeme”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

No, u drugoj polovici tjedna svi su burzovni indeksi pali. Nakon što su im mjesecima cijene rasle, dionice su u području precijenjenosti, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

„Na tržištu je i dalje oprezno optimistično okruženje. Gospodarstvo će se oporaviti, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, no ta je priča već uglavnom ugrađena u cijene dionica, koje su u području precijenjenosti. Tržište će se morati boriti s time”, kaže Pride.

Ulagače su pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prethodnoga tjedna na 861.000, dok je tjedan dana prije iznosio 848.000.

Nade u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva splasnule su i zbog podatka da je u siječnju broj započetih gradnji kuća pao za 6 posto, što je prvi pad tog pokazatelja u pet mjeseci.

Rizik od jačanja inflacije

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

„Rast dugoročnih prinosa posljednjih dana pritišće tržišta dionica”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Tako su u Njemačkoj prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegnuli najvišu razinu od lipnja. Prinosi na britanske 10-godišnje obveznice kreću se, pak, na najvišoj razini u posljednjih 10 mjeseci, a na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u godinu dana, oko 1,3 posto.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prvi tjedni pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u ovom mjesecu posljedica je i zabrinutosti da je tržište otišlo previsoko i da mu slijedi pad.

Analitičari Bank of America objavili su da očekuju pad cijena dionica za više od 10 posto, s obzirom da se odnos zarada i cijena kreće na najvišim razinama od dot.com krize početkom ovog stoljeća.

„Ovoga smo tjedna vidjeli da je tržište umorno i ne može više znatnije rasti. Predstoji nam nekakav pad, ali mislim da nismo još na toj točki”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,5 posto, na 6.624 boda, a pariški CAC za 1,2 posto, na 5.773 boda. No, frankfurtski DAX pao 0,4 posto, na 13.993 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,7 posto, na 30.017 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Apple, Facebook, Microsoft, Alphabet, Netflix, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE