GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Investitori oprezni, na Wall Streetu novi rekordi

Svjetska tržišta: Investitori oprezni, na Wall Streetu novi rekordi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva, pri čemu su na američkim tržištima S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 35.369 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,6 posto, na 4.535 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 15.363 boda.

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, kojima najviše odgovara okruženje s niskim kamatnom stopama.

„Tehnološki sektor pokazao se otpornim na udarce. To je anti-covid sektor u kojemu želite biti ako očekujete neizvjesnost u vezi pandemije ili sporog rasta gospodarstva”, kaže Mike Mullaney, direktor u tvrtki Boston Partners.

No, na tržištima vlada oprez jer većina makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

Već dulje vrijeme tržišta rastu na temelju golemih monetarnih poticaja, pa se ulagači nadaju da će američka središnja banka što dulje zadržati program kupnje državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Zbog toga svaki važniji gospodarski podatak gledaju kroz prizmu hoće li taj pokazatelj navesti Feda da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Najvažniji podatak, koji uvijek znatno utječe na tržište, objavljen je u petak.

U SAD-u je u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235.000, znatno manje u odnosu na očekivanih 750.000 i znatno manje nego mjesec dana prije.

S jedne strane, to pokazuje da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, no s druge strane, to znači da bi Fed mogao još neko vrijeme zadržati goleme poticaje.

„To su razočaravajuće brojke i pokazuju da je delta soj koronavirusa negativno utjecao na tržište rada ovoga ljeta. Ulagači će iz ovog izvješća zaključiti da će Fed dodatno pričekati sa smanjenjem poticaja, što je za tržište ok”, kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 7.138 bodova, a frankfurtski DAX 0,45 posto, na 15.781 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,10 posto, na 6.689 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 5,3 posto, na 29.128 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, DAX, CAC40, FTSE100, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE