GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi snažno porasli, u SAD-u nove poticajne mjere

Svjetska tržišta: Indeksi snažno porasli, u SAD-u nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2021 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 dosegnuli rekordne razine, jer su ulagači optimistični u vezi gospodarskog oporavka nakon što je američki Kongres prihvatio novi paket fiskalnih poticaja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 4,1 posto, na rekordnih 32.778 bodova, ostvarivši najbolju tjednu izvedbu u ovoj godini. I S&P 500 je dosegnuo novu rekordnu razinu, ojačavši 2,6 posto, na 3.943 boda.

Nasdaq indeks, pak, uspio je nadoknaditi dio gubitaka zabilježenih u prethodna tri tjedna, ojačavši prošlog tjedna 3,1 posto, na 13.319 bodova.

Rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa rezultat su dobrog raspoloženja na tržištu, nakon što je u Kongresu izglasao paket novih fiskalnih poticaja, a predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak potpisao zakon o pomoći gospodarstvu vrijedan ukupno 1.900 milijardi dolara.

Taj paket fiskalnih poticaja, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program cijepljenja.

Ulagači se nadaju da će ti poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.


"Više kamatne stope i manje popustljive monetarne politike sada se smatraju jedinom preostalom prijetnjom za ulaganje u rizičnu imovinu. No, s usvajanjem paketa fiskalnih poticaja u SAD-u i zadivljujućim napretkom cijepljenja u SAD-u, brojni ostali ključni rizici od sve su manjeg značaja", smatra strateg pri Bank of America Ralf Preusser.

Ipak, rast prinosa na američke državne obveznice i dalje zabrinjava investitore.

Posljednjih tjedana ti su prinosi dosegnuli najviše razine u godinu dana jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije. U petak su prinosi na 10-godišnje državne obveznice iznosili 1,64 posto, što je njihova najviša razina od veljače 2020.

Strahovanja od jačanja inflacije ponešto su ublažena nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u veljači porasle 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u siječnju, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Nasdaq, koji je pun tehnoloških dionica, nadoknadio je velik dio gubitaka od prethodnih tjedana, zabilježenih zbog rotacije kapitala iz tehnološkog u cikličke sektore, kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi se trebali brže oporaviti kada se gospodarstvo otvori.

Iako je još početkom tjedna bio u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, sada je od tog rekorda udaljen manje od 5 posto.

Međutim, brz rast obvezničkih prinosa i dalje navodi investitore da se povlače iz tehnološkog sektora.

"Mislim da za tehnološki sektor stvari postaju prilično jasne. Imamo nevjerojatno visoke valuacije, a prinosi na obveznice utrostručili su se od lani. Vidjet ćemo mnogo volatilnosti u tehnološkom sektoru. Bolje je trgovati sa cikličkim dionicama", smatra Robert Conzo, izvršni direktor The Wealth Alliancea.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje oporavka gospodarstava. Tako je londonski FTSE indeks porastao 1,9 posto, na 6.761 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 4 posto, na 14.502 boda, a pariški CAC 4,5 posto, na 6.046 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,95 posto, na 29.717 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE