GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nestabilna

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nestabilna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se nesigurno jer dok središnje banke podižu kamatne stope, što vodi usporavanju gospodarskog rasta, nema previše razloga za kupnju rizičnijih investicija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,7 posto, na 31.082 boda, dok je S&P 500 skočio 4,9 posto, na 3.752 boda, a Nasdaq indeks 5,2 posto, na 10.849 bodova.

Najveći tjedni skok tih indeksa od lipnja zahvaljuje se, među ostalim, izvješću Wall Street Journala u petak da se neki čelnici Feda zalažu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.


Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.

Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je za WSJ da je vrijeme da se počne razgovarati o usporavanju tempa povećanja kamata kako bi se izbjegao pad gospodarstva.


Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, ponovio je, pak, svoje stajalište da bi Fed trebao povećati kamate na otprilike 4,5 posto do početka iduće godine, a potom ih držati na toj razini.

Podršku tržištu pružili su i nešto bolji nego što su se ulagači plašili kvartalni poslovni rezultati kompanija.

No, nešto veće zarade nego što se procjenjivalo zahvaljuju se smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle.

To se ponajviše zahvaljuje smirivanju britanskog financijskog tržišta, nakon što je britanska vlada odustala od kontroverznog plana smanjenja poreza bogatijima, a povećanja državnog zaduživanja.

No, politička kriza u Britaniji daleko je od smirivanja jer je premijerka Liz Truss prošloga tjedna podnijela ostavku, pa se traži novi čelnik Konzervativne stranke i vlade.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,6 posto, na 6.969 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,35 posto, na 12.730 bodova, a pariški CAC 1,75 posto, na 6.035 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 26.890 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE