GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervozna zbog straha od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2021 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize, no trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,8 posto, na 31.496 bodova, a S&P 500 0,8 posto, na 3.841 bod. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,1 posto, na 12.920 bodova.

Pad Nasdaqa treći tjedan zaredom posljedica je nastavka rotacije na tržištu. Ulagači se, naime, povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su energetski, financijski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

A nadu u ubrzanje oporavka gospodarstva podržavaju ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 i očekivanja da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o novom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Tržište podržavaju i dobri makroekonomski pokazatelji. U petak je objavljeno da je u veljači u SAD-u broj zaposlenih povećan za 379.000, znatno više nego što su analitičari očekivali.

No, s druge strane, ulagači se plaše da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli, zajedno s ubrzanjem oporavka, potaknuti jačanja inflacije, a time i zaoštravanje monetarne politike prije nego što se na tržištima očekuje.


Zbog toga posljednjih tjedana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.


U petak su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice u jednom trenutku dosegnuli 1,626 posto, najvišu razinu u godinu dana, pa su veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

Ulagači su se nadali da će predsjednik američke središnje banke Jerome Powell na forumu Wall Street Journala najaviti da će Fed kupovati više državnih obveznica kako bi utjecao na smanjenje dugoročnih kamatnih stopa i tako spriječio daljnji rast prinosa.

Powell je ponovio da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, no nije najavio povećanje iznosa kupnje obveznica.

„Tržište je zabrinuto zbog rasta dugoročnih kamata, a Powell se u svom govoru nije jasno osvrnuo na to, što je na tržištu shvaćeno kao signal da prinosi mogu dalje rasti. To se i dogodilo”, kaže Scott Brown, ekonomist u tvrtki Raymond James.

Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa jer njihova vrijednost uvelike ovisi o budućim zaradama, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.

„Valuacije su na gornjim razinama povijesnih raspona, stoga očekujemo prodaju dionica, posebice u područjima visokih valuacija, kao što su Nasdaq i općenito tehnološki sektor”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel in New York.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje oporavka gospodarstava.

Londonski FTSE indeks skočio je 2,3 posto, na 6.630 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1 posto, na 13.920 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 5.782 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 0,4 posto, na 28.864 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE