GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer ulagači nisu htjeli previše riskirati zbog jačanja inflacijskih pritisaka u najvećim svjetskim gospodarstvima, što bi moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 34.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na rekordnih 4.247 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 14.069 bodova.

Pad Dow Jonesa, a rekordni doseg S&P 500 indeksa ukazuje na nesigurnost na tržištu, na kojemu je glavna tema hoće li inflacija u SAD-u biti privremena, kako to tvrdi Fed, ili će toliko ojačati da će središnja banka biti primorana zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Dugoočekivano izvješće pokazalo je u četvrtak da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

No, to je ponajviše posljedica rasta cijena zrakoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja gospodarstva, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed.

To znači da će središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike.

„Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja gospodarstva. Čini se da cijelo gospodarstvo nije pregrijano, pa su ulagači odahnuli”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

U idućem bi razdoblju, kaže, rast gospodarstva trebao usporavati, pa bi trebali popustiti i inflacijski pritisci.

U četvrtak su, pak, čelnici Europske središnje banke (ECB) s redovite sjednice poručili da će nastaviti provoditi poticajne mjere kako bi sačuvali povoljne uvjete financiranja, upozorivši da bi preuranjeno zaoštravanje monetarne politike ugrozilo oporavak od koronakrize.

U četvrtak se S&P 500 indeks probio iznad dotadašnje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja.

Od početka godine taj je indeks na dobitku oko 12 posto, a zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.134 boda, a pariški CAC 1,3 posto, na 6.600 bodova. No, frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen, 15.693 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 28.948 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE100, DAX, CAC40, Dow Jones
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE