GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon tri tjedna oštrog pada

Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon tri tjedna oštrog pada
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon tri tjedna oštrog pada, no trgovalo se nesigurno jer središnje banke i dalje podižu kamatne stope, što će usporiti gospodarski rast.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1.5 posto, na 29.296 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2 posto, na 3639 bodova, a Nasdaq indeks 0.7 posto, na 10.662 boda.

U prva dva dana prošloga tjedna ti su indeksi skočili oko 5 posto, što je bio njihov najveći dvodnevni skok od travnja 2020. godine.

Bila je to posljedica korekcije cijena dionica na više, nakon oštrog pada u rujnu, ali i nadi ulagača da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

No ubrzo ih je razuvjerila Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, koja je kazala da inflacija i dalje predstavlja problem i da središnja banka ostaje pri svojoj politici.

"Put je jasan: podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vrijeme. Predani smo tomu da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to doista i ne postignemo", kazala je Daly.

Od polovine tjedna tržište je bilo pod pritiskom jer su i drugi čelnici Feda potvrdili da je suzbijanje inflacije prioritet.

Tako je Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao da do kraja godine očekuje daljnje povećanje kamata za 1.25 postotnih bodova jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

To je dobra vijest jer pokazuje da je tržište rada i dalje snažno i da gospodarstvo raste.

No, po pitanju inflacije, to je loša vijest jer se može očekivati daljnji rast plaća, pa time i inflacijskih pritisaka. A to znači da će Fed i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0.75 postotnih bodova.

"Ovo je klasični slučaj u kojemu je dobra vijest zapravo loša vijest. Dobra vijest o snažnom tržištu rada znači zapravo da će Fed i dalje biti agresivan, što povećava rizike od recesije iduće godine", objašnjava Bill Sterling, strateg u tvrtki GW&K Investment Management.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Zbog povećanja kamata Feda i usporavanja rasta gospodarstva, S&P 500 indeks pao je oko 22 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, koju je dosegnuo 3. siječnja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.4 posto, na 6991 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1.3 posto, na 12.273 boda, a pariški CAC 1.8 posto, na 5866 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 4.5 posto, na 27.116 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Federalne rezerve, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE