GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, na Wall Streetu novi rekordi

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, na Wall Streetu novi rekordi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi da će novi paket poticajnih mjera ubrzati oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1 posto, na 31.458 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,3 posto, na 3.934 boda, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 14.095 bodova.

Sva tri indeksa dosegnula su nove rekordne razine, dok investitori očekuju nove fiskalne poticaje, vrijedne 1.900 milijardi dolara, koje bi poduprle oporavak američkog gospodarstva u pandemiji koronakrize.

Od početka veljače Dow Jones je u plusu 4,9 posto, S&P 5,9 posto, a Nasdaq 7,8 posto.

Pritom dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu - popušta fokus na velike tehnološke tvrtke, dok ciklički sektori, kao što su energetski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize, dobivaju na zamahu.

Energetski je sektor samo od početka veljače na Wall Streetu skočio oko 13 posto.

VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija skliznuo je, pak, prošloga tjedna ispod razine od 20 bodova po prvi put od veljače 2020., odnosno uoči izbijanja pandemije koronavirusa koja je uzdrmala američko tržište dionica.

To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od više od 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

"Između aktualnih poboljšanja u području ekonomije i zdravstva, tržište nastavlja očekivati bolju 2021. i to podupire rast cijena dionica. Zarade kompanija u četvrtom tromjesečju znatno su bolje od očekivanja, pa analitičari sada prilagođavaju ovogodišnje procjene zarada kompanija naviše", kaže Brad McMillan, zadužen za ulaganja pri Commonwealth Financial Networku.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna ojačale. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 1,55 posto, na 6.589 bodova, a pariški CAC za 0,8 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX blago pao, za 0,04 posto, na 14.049 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,6 posto, na 29.520 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE100, DAX, CAC40, Dow Jones
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE