GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli na početku drugog polugodišta

Svjetska tržišta: Indeksi porasli na početku drugog polugodišta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2022 / 08:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada u prvom polugodištu, dok se rast gospodarstava usporava, a središnje banke zbog visoke inflacije najavljuju daljnje povećanje kamata.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,8 posto, na 31.338 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,9 posto, na 3.899 bodova, a Nasdaq indeks 4,6 posto, na 11.635 bodova.

Nakon što je u prvom polugodištu S&P 500 pao više od 20 posto, najviše još od 1970. godine, na početku srpnja taj je indeks nadoknadio dio gubitaka.

Tržište se pokušava oporaviti, premda se na makroekonomskom planu nije promijenilo ništa – inflacija je i dalje visoka, rat u Ukrajini se nastavlja, a američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda, objavljen u srijedu, pokazao je da se čelnici središnje banke slažu da bi na sjednici u srpnju trebalo dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u ožujku iduće godine dosegnuti vrhunac od 3,44 posto, dok se još nedavno procjenjivalo da bi do svibnja mogla dosegnuti 4 posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.

Niz posljednjih podataka pokazuje da se rast gospodarstva usporava, pa se na tržištima najviše raspravlja o tome hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili mu prijeti recesija.

Ulagače je ponešto ohrabrio guverner Feda Christopher Waller kazavši da su strahovanja od recesije pretjerana, dok je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da očekuje 'mekano' prizemljenje gospodarstva.

A hoće li najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, ostaje da se vidi.

U prvom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a pao na kvartalnoj razini, a ni u drugom tromjesečju podaci nisu baš impresivni. Neki ukazuju na usporavanje, a neki na stabilan rast gospodarstva.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u lipnju broj zaposlenih povećan za 372.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti stagnirala na niskih 3,6 posto.

No, prosječna satnica porasla je za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što pokazuje da inflacijski pritisci ne popuštaju.

A sve to znači da bi Fed mogao nastaviti agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.196 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 13.015 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 6.033 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,2 posto, na 26.517 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE