GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog napetosti na Bliskom istoku

Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog napetosti na Bliskom istoku
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Nakon pet tjedana rasta, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, što je posljedica jačanja napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u američkom zračnom napadu u Iraku ubijen iranski general.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,04 posto, na 28.634 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 3.234 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,16 posto, na 9.020 bodova.

Prvi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon pet tjedana rasta posljedica je zabrinuti ulagača zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a na zračnu luku u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i Abu Mehdi al-Mouhandis, zapovjednik iračke policije.

Pentagon je potvrdio da je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Soleimanija.

"Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Qassema Soleimanija", priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu. "Iran i drugi slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi", zaprijetio je Rohani.

Napetosti između SAD-a i Irana traju već mjesecima zbog američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu.

Ulagače je zabrinuo i slabiji nego što se očekivalo podatak iz američkog gospodarstva, koji ukazuje na usporavanje rasta.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u prosincu tvornička aktivnost pala najviše u više od 10 godina.

„Cijene su dionica pale zbog slabih pokazatelja o proizvodnoj aktivnosti i geopolitičkih napetosti. Uz to, čini se da je tržište precijenjeno", kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

S&P 500 indeks neprestano je rastao pet tjedana i dosezao rekordne razine, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, prema kojemu će Washington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je nedavno kako će taj sporazum biti potpisan u Washingtonu 15. siječnja.

Time bi se trebao završiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva, koji je trajao više od godinu i pol i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

No, dugo razdoblje rasta cijena dionica na Wall Streetu izazvalo je zabrinutosti u vezi moguće korekcije, posebice ako se rast globalnog gospodarstva ne ubrza kao što se ulagači nadaju ili ako ponovno ojačaju napetosti između SAD-a i Kine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.622 boda, a frankfurtski DAX 0,9 posto, na 13.219 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,1 posto, na 6.044 boda.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,8 posto, na 23.656 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE 100, DAX, CAC 40, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE