GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali nakon četiri tjedna rasta

Svjetska tržišta: Indeksi pali nakon četiri tjedna rasta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2022 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon četiri tjedna rasta, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, s obzirom da središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 33.706 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.228 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 12.705 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga je tjedna zavladao oprez jer ulagači nisu sigurni da je trend rasta tržišta, koji je trajao četiri tjedna, održiv.

„Na točki smo kada ulagači pokušavaju dokučiti hoće li povećanje kamatnih stopa zaustaviti rast tržišta. Dva su tabora – oni koji smatraju da je najgore iza nas, pa kupuju dionice, i oni koji smatraju da najgore tek slijedi, da je nedavni uspon cijena dionica samo odskok na tržištu 'medvjeda' i da slijedi novi pad”, objašnjava Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Posljednjih tjedana tržište je podržavao i blagi pad inflacije u SAD-u s najviših razina u više od 40 godina jer je to potaknulo nadu ulagača da američka središnja banka neće ubuduće povećavati kamatne stope tako agresivno kao dosad.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ih povećati i u rujnu. No, ulagači se nadaju da će to povećanje biti za 0,50, a ne 0,75 postotnih bodova, kako se donedavno očekivalo.

To će, dakako, usporiti rast gospodarstva, no ulagači se nadaju da će ga Fed 'mekano prizemljiti', a ne gurnuti u duboku recesiju.

Ipak, posljednjih dana ulagači ne nalaze razloga za kupnju dionica, s obzirom na situaciju u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni, dok se rast azijskih gospodarstava, posebice kineskog, usporava.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale jer je inflacija u eurozoni dosegnula novu rekordnu razinu, pa iz Europske središnje banke poručuju da će uskoro ponovno znatno povećati kamatne stope.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 7.550 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,8 posto, na 13.544 boda, a pariški CAC 0,9 posto, na 6.495 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,3 posto, na 28.930 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE