GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom

Svjetska tržišta: Indeksi pali drugi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2021 / 08:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 34.584 boda, dok je S&P 500 pao 0,6 posto, na 4.432 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 15.043 boda.

Najveći dvotjedni pad S&P 500 indeksa od veljače ponajviše je posljedica zabrinutosti ulagača zbog skorog smanjenja poticaja središnjih banaka.

Europska središnja banka već je najavila smanjenje monetarnih poticaja, a uskoro bi to mogao učiniti i američki Fed.

Situacija na američkom tržištu rada postupno se poboljšava, dok se inflacija kreće iznad 5 posto, što znači da bi Fed uskoro mogao započeti smanjivati poticaje.

Analitičari nisu suglasni hoće li Fed to najaviti već na sjednici idućega tjedna ili u studenome, no većina smatra da će smanjenje iznosa za kupnju obveznica započeti ove godine.

U fokusu je ulagača i prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

„Tržište je pod pritiskom zbog skorog zaoštravanja fiskalne politike uslijed povećanja poreza i zaoštravanja monetarne politike Feda. Uz to, gospodarski pokazatelji nisu loši, ali neki ukazuju na usporavanje oporavka gospodarstva zbog širenja delta varijante koronavirusa”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 posto, na 6.963 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,8 posto, na 15.490 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 6.570 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 30.500 bodova jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE