GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine

Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2021 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svjetske su burze prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih gospodarstava i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,2 posto, na 34.200 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,4 posto, na 4.185 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 14.052 boda.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Facebook, te banaka.

S&P 500 indeks financijskog sektora dosegnuo je rekordne razine jer su sve velike američke banke, koje su dosad objavile poslovna izvješća, u prvom tromjesečju ostvarile veće zarade nego što se očekivalo.

Ojačao je i tehnološki sektor, koji je prethodnih tjedana znatno oscilirao, s obzirom da je lani, na vrhuncu koronakrize, najviše porastao, pa se ulagači plaše da su cijene dionica tehnoloških divova previsoke.

„Premda su valuacije prilično visoke, puno je povjerenja da će velike tehnološke kompanije i dalje imati dovoljan tijek novca da bi opravdale te valuacije”, kaže Tim Murray, strateg u tvrtki T. Rowe Price Associates.


Pad obvezničkih prinosa

Podršku tržištu pružio je i pad prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice ispod razine od 1,6 posto, po prvi put od 25. ožujka.

Skok tih prinosa krajem ožujka iznad 1,75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci, izazvao je tada strahovanja da će američka središnja banka zbog jačanja inflacije morati zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

No, čelnici Feda posljednjih tjedana neprestano ponavljaju da će rast inflacije ove godine biti privremen i da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržao oporavak gospodarstva, što je umirilo ulagače.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i podatku da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku skočio 9,8 posto, nakon što su Amerikanci dobili od države dodatne gotovinske čekove za pomoć u koronakrizi.

Na oporavak gospodarstva ukazuje i podatak o većem nego što se očekivalo padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna, i to na najnižu razinu u godinu dana.

„Za tržište dionica to su dvije sjajne vijesti - pad prinosa na obveznice i dobri gospodarski pokazatelji. To je upravo ono što želite vidjeti”, kaže Murray.

Rekordni skok kineskog BDP-a

Ulagače je ohrabrio i podatak da je u prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 18,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je gospodarstvo bilo pod pritiskom izbijanja koronakrize.

U fokusu ulagača su i poslovna izvješća kompanija i banaka za prvo tromjesečje, pri čemu je većina njih bolja nego što se očekivalo.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ostvari li se, bio bi to najveći skok zarada od kraja 2010. godine, kada se gospodarstvo oporavljalo od financijske krize.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 7.019 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na rekordnih 15.459 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 6.287 bodova.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, nadoknadivši sve gubitke od početka koronakrize.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 29.683 boda.

Zahvaljujući snažnom rastu Wall Streeta i europskih burzi, MSCI indeks svjetskih burzi dosegnuo je u petak novu najvišu razinu u povijesti.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE100, DAX, CAC 40, Dow Jones, Nasdaq, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE