GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska puni strateške zalihe hrane

Švicarska puni strateške zalihe hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ZUERICH - Švicarska planira povećati zalihe kave, kukuruza, žitarica i šećera kako bi građane zaštitila od posljedica mogućih poremećaja u nabavnim lancima, klimatskih promjena i oružanih sukoba.

Švicarska uvozom podmiruje 40 posto potreba za hranom, a njezine zalihe prema važećim propisima pokrivaju tri do četiri mjeseca potrošnje.

Sada bi trebale pokrivati šest mjeseci.

To će značiti ogromno povećanje aktualnih 160 tisuća tona zaliha žitarica, pohranjenih u silosima, na najvišu razinu od 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon završetka Hladnog rata zalihe su smanjene.

"Odlučili smo u protekle dvije godine da moramo povećati naše zalihe u Švicarskoj", izjavio je šef uprave za zalihe Peter Lehmann.

"Krenuli smo s projektom prije rata u Ukrajini, ali on je jasno pokazao da je jako važno imati rezerve. Svijet je danas ranjiviji", izjavio je Lehmann u razgovoru za Reuters.

I klimatske promjene mogle bi u budućnosti otežati nabavu odgovarajućih prehrambenih proizvoda, kaže čelnik uprave za zalihe.

"Ako lanci nabave puknu ili žetva bude loša zbog loših vremenskih uvjeta ili suše, to bi moglo imati političke konzekvence, objašnjava.

"Problem u nabavi može iskrsnuti vrlo brzo. Logistički lanci produljili su se i postali ranjiviji i bez rata u Ukrajini", tvrdi.

Vlasti planiraju izgraditi još silosa, za stočnu hranu, pšenicu i rižu, prema ugovorima koje će država sklopiti s gotovo 100 proizvođača.

Skladišta su u vlasništvu kompanija, a njihova je zadaća jamčiti samodostatnost u krizi, ali i proizvodnju hrane u slučaju 'obične' nestašice.

Švicarska ima i zalihe goriva, ali ih zasada ne planira povećavati. Zalihe benzina i dizela pokrivaju trenutno četiri i pol mjeseca potrošnje.

Tagovi: Švicarska, strateške zalihe hrane, prehrambena kriza
PROČITAJ I OVO
Kina je spremna prekinuti opskrbu Amerike ključnim rijetkim mineralom
MINERALI
Kina je spremna prekinuti opskrbu Amerike ključnim rijetkim mineralom
PEKING - Kina je spremna nametnuti kontrolu izvoza određenih proizvoda od grafita, što bi moglo imati značajan utjecaj u Sjedinjenim Državama na proizvodnju električnih vozila i neke vojne primjene.
HALMED odaslao upozorenje: Preporučene su nove mjere za pojedine lijekove
LIJEKOVI
HALMED odaslao upozorenje: Preporučene su nove mjere za pojedine lijekove
zZAGREB - PRAC preporučio mjere minimizacije rizika od ozbiljnih nuspojava uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin
Rakija sve popularnija, ali Hrvatsi ipak preferiraju ovo žestoko piće
PIĆA
Rakija sve popularnija, ali Hrvatsi ipak preferiraju ovo žestoko piće
NEW YORK - Prema istraživanju magazina Ja TRGOVAC, likeri su najčešći izbor onih koji uživaju u jakim alkoholnim pićima, a raste broj ljubitelja rakije.
EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
POTEZI
EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
BRUXELLES - Europska komisija danas je službeno osnovala Zajedničko poduzeće za čipove, koje će, prema planovima, ojačati europski ekosustav poluvodiča i učvrstiti vodeću poziciju Europe u tehnološkom području. Premostit će jaz između istraživanja, inovacija i proizvodnje te tako olakšati komercijalizaciju inovativnih ideja, priopćili su iz Bruxellesa.
Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
OPTIMIZAM
Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skočio je u petak na završnu najvišu razinu za 2023., produživši rast iz studenog u novi mjesec.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE