GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska cena bakra prija Boru

Svetska cena bakra prija Boru
TOPIONICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2011 / 10:47
Autor: SEEbiz / Politika
BOR - Zahvaljujući ceni bakra i zlata, koja je na Londonskoj berzi već gotovo dve godine rekordna, borski gigant počinje da se oporavlja, a u izgradnji je i nova topionica.
Do 2014. godine u novu topionicu, novu rudarsku opremu i ekološku sanaciju grada Borski kombinat će, sopstvenim profitom i državnom garancijom za kredite svetskih kompanija i Svetske banke, uložiti gotovo 400 miliona evra.

Predsednik borske opštine Nebojša Videnović je rekao da se u donatorski fond za izgradnju Bora već slilo više od sto miliona dinara.

Najviše donacija je iz Borskog kombinata i priloga njegovih poslovnih partnera, a pomažu i preduzetnici Bora.

Počela je obnova i hotela "Jezero" na Borskom jezeru. U vlasništvu je Borskog kombinata i nije radio sedam godina. Prve goste primiće već u narednoj turističkoj sezoni.

Postoje i projekti, o kojima se pregovara, za aktiviranje borskog aerodroma, motela "Metalurg" na Borskom jezeru, motela "Zlotske pećine", kao i za oživljavanje "Slobine vile" na Dubašnici.

Najneizvesnija je sudbina velikog turističkog centra "Jelen-Hajat" na Crnom vrhu. Do 2000. godine konzorcijum graditelja je ceo taj hotelski kompleks stavio pod krov, uloživši oko 40 miliona dolara.

Sada se o sudbini tog atraktivnog zdanja najviše pitaju Naftna industrija Srbije i njen ruski kupac "Gazprom Neft".

Nije dobro za Bor, rekao je Nebojša Videnović, što je u svim tim velikim građevinama, od značaja za razvoj borskog turizma, zarobljeno oko 200 miliona evra, a još je gore to što posao u njima nije dobilo više od hiljadu radnika.

Nova vlast u Boru svakodnevno na te činjenice podseća nadležne u Srbiji. Posebno birokrate u republičkoj Direkciji za imovinu, bez čijih se dozvola ne može ništa preduzeti.
Tagovi: Bor, topionica, bakar
PROČITAJ I OVO
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
OTOCI
Ministarstvo turizma promovira hrvatske otoke kao COVID free zone
ZAGREB - Ministarstvo turizma najavilo je u subotu da je pokrenulo akciju "hrvatski otoci - COVID free zone" pa će na web stranici www.safestayincroatia.hr uskoro turistima biti dostupni i posebni podaci o epidemiološkoj situaciji na otocima, koji imaju puno nižu incidenciju nego županija.
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NFT
Digitalni autoportret Edwarda Snowdena prodan za 5,5 milijuna dolara
NEW YORK - Zviždač Edward Snowden prikupio je milijune dolara za svoju novinarsku zakladu od prodaje digitalne umjetnosti.
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
TREND
Broj goveda lani povećan 0,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prošloj godini ukupan broj goveda povećan za 0,7 posto, u odnosu na godinu ranije, svinja za 1,1 posto, dok je broj muznih krava smanjen za 15,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. prosinca 2020. godine.
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
TRŽIŠTE KAPITALA
Brodarske dionice najveće dobitnice na regionalnim tržištima u 2021.
ANALIZA - Za danas vam donosimo pregled dosadašnjih performansi cijena dionica različitih sektora na regionalnom tržištu za 2021. godinu.
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
KRIPTOVALUTE
Dogecoin katapultiran, Coinbase propustio euforiju
NEW YORK - Coinbase, američka burza kriptovaluta, koja je ovaj tjedan izašla na tržište s izravnim uvrštavanjem svojih dionica na Nasdaq, propušta posljednju pomamu koja oduzima dah na tržištima digitalne imovine: žestoki uzlet dogecoina (DOGE).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE