GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska banka: Kredit Srbiji za reformu javnog sektora od 69 miliona evra

Svetska banka: Kredit Srbiji za reformu javnog sektora od 69 miliona evra
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2016 / 16:16
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke Toni Verheijen potpisali su danas ugovor o kreditu od 69 miliona evra, odnosno 75 miliona dolara za podršku reformama javnog sektora i državnih finansija u Srbiji
Sredstva ovog zajma Srbija će povlačiti tek pošto ispuni unapred dogovorene ciljeve, navode iz Svetske banke.

Odobrenjem projekta Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave Svetska banka pokazuje spremnost da podrži tekuće reforme u javnom sektoru u Srbiji.

Vlada je, navode iz ove banke, usvajanjem Strategije za reformu javne uprave i Akcionog plana za njeno sprovodenje, započela 2014. godine ambicioznu reformu javne uprave, rešavanje dugoročnijih problema, usredsređujuci se na poboljšanje upravljanja zapošljavanjem u javnom sektoru i restrukturiranje institucija.

Osim što će se smanjiti fiskalni pritisak na budžet od strane javnog sektora, Strategija reforme javne uprave takođe će stvoriti uslove za bolje pružanje usluga u socijalnim sektorima.

"Uz poboljšanje poslovne klime i restrukturiranje javnih preduzeća, reforme javnog sektora treba da otvore prostor za brži razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta, a takođe i da osiguraju spremnost Srbije za pridruživanje EU" istakao je Verheijen.

On je dodao da program predstavlja podršku uspostavljanju sistema javnih usluga koji se zasniva na učinku i efikasnije javne uprave.

"Doprineće boljoj upotrebi ograničenih budžetskih sredstava kako bi se stvorio prostor za ulaganje u važnu infrastrukturu", rekao je on

Kroz Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave podržaće se unapređenja u oblastima upravljanja ljudskim resursima, finansijskom upravljanju, i upravljanju javnim nabavkama.

Viši strucnjak Svetske banke za razvoj javnog sektora i vođa projekta Rejmond Muhula rekao je da je ovaj Program za rezultate proistekao iz Vladinog programa za reformu javne uprave.

"Njime Vlada Srbije pokazuje posvecenost sprovodenju teških, ali ključnih reformi za unapređenje efikasnosti javne uprave, i nastavlja dosadašnje reforme uz široku podršku razvojnih partnera Srbije", rekao je on.

Jedinstvena karakteristika ovog projekta jeste to da, po prvi put, Svetska banka i EU zajednički finansiraju jedan vladin program, kroz upotrebu sredstava EU za budžetsku podršku sektoru, i finansiranja na osnovu rezultata od strane Svetske banke.

Ovo je takode prvi zajam Svetske banke na Zapadnom Balkanu kojim se koristi instrument zvani Program za rezultate, a kojim se daje direktna finansijska podrška programu u nekoj zemlji i koriste sistemi upravljanja javnim finansijama te zemlje u njegovom sprovodenju.

Tagovi: Svetska banka, Branko Vujović, Toni Verheijen
PROČITAJ I OVO
Die Presse: Namješta li Hrvatska broj zaraženih?
MEDIJI
Die Presse: Namješta li Hrvatska broj zaraženih?
BEČ - Austrijski Die Presse navodi da "Hrvatska već tjednima iznenađuje niskim brojem zaraženih" koronavirusom. Članak kojega je prenijelo nekoliko vodećih dnevnika u Austriji navodi da stanje u našoj zemlji epidemiološki možda i nije tako divno.
Venecija oživljava svoju lagunu
POTEZI
Venecija oživljava svoju lagunu
VENECIJA - Venecija je možda slavna po Trgu sv. Marka ili Mostu uzdaha no talijanski grad ima još jedan dragulj koji se često previdi - svoju lagunu.
Francuski mediji promoviraju Hrvatsku kao hit odmorišnu destinaciju
DESTINACIJA
Francuski mediji promoviraju Hrvatsku kao hit odmorišnu destinaciju
PARIZ - U udarnom terminu francuskog TV kanala TF1 prikazana je popularna emisija Cuisine impossible u kojoj su predstavljene gastronomske čari Slavonije.
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu
ŠTETE
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu
BEOGRAD - Srbija će zbog pandemije korona virusa pretrpeti štetu od oko milijardu dolara po osnovu deviznog priliva od turizma, a ni povećano interesovanje domaćih turista za neke destinacije to nikako ne može nadoknaditi, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.
Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu
SIGNALI
Hrvatska prva po broju stranih turista na Mediteranu
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica je uz pomoć svojih predstavništava dobila turističku statistiku za četiri usporedive zemlje kako bi otprilike dobili turističke rezultate na Mediteranu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE