GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sveti Stefan: Hoće li biti popusta za Restisa koji duguje 980.000?

Sveti Stefan: Hoće li biti popusta za Restisa koji duguje 980.000?
ZAKUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2011 / 09:28
Autor: SEEbiz / Vijesti
BUDVA - Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u srijedu će odlučiti da li će omogućiti budvanskoj firmi Adriatic properties, koju kontroliše grčki milijarder Viktor Restis, da ubuduće plaća nižu naknadu za zakup Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, kao i produžetak ugovora o gazdovanju tim luksuznim turističkim lokacijama.
Odluka će, prema saznanjima “Vijesti” umnogome zavisiti od stava resornog ministra Predraga Sekulića, koji u utorak veče nije bio voljan da govori o tome.

"Molim Vas da budete strpljivi dok se ne održi sjednica Savjeta", rekao je Sekulić “Vijestima”.

Budvanska rivijera, koja je formalni vlasnik objekata koje je zakupio Restis, odnosno njihova advokatska kancelarija, protiv je olakšica, jer im Adriatic properties u ovom momentu duguje oko 980.000 eura na ime zakupa i pripadajućih dažbina za ovu godinu, a nema ni naznaka kada će taj dug biti izmiren.

Osnovni razlog za zahtjev jeste činjenica da Svetac još nije stavljen u punu funkciju, zbog čega trpe direktnu finansijsku štetu. Grci tvrde i da su do sada uložili znatno više od ugovorom predviđenih 40 miliona Osim oprosta sadašnjeg duga, Grci od Vlade traže i sniženje ukupnog zakupa za narednu godinu i to za 30 odsto, kao i produženje ugovora na rok koji bi naknadno bio ugovoren.

Prema postojećem ugovoru o zakupu, godišnji zakup iznosi 1,6 miliona, podijeljen na četiri kvartalne rate od po 400.000 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, osnovni razlog za zahtjev jeste činjenica da Svetac još nije stavljen u punu funkciju, zbog čega trpe direktnu finansijsku štetu. Grci tvrde i da su do sada uložili znatno više od ugovorom predviđenih 40 miliona.

Vlada bi u srijedu mogla da djelimično uvaži zahtjev Restisove kompanije, posebno na dio u vezi sa Kraljičinom plažom, koja još nije stavljena u funkciju. Sekulić nije mogao ni da potvrdi niti da demantuje takvu mogućnost.

Zanimljivo je da nije bilo ni zvanične ni nezvanične reakcije iz Vlade na neobičan zahtjev Adriatik propertisa. Dokumentacija sa zahtjevom prvo je upućena Ministarstvu za održivi razvoj i turizam, koji je, po prvobitnom planu, trebalo da formira mišljenje i predloži ga Savjetu za privatizaciju, ali se to nije desilo.

"Vijestima" je ranije iz tog Ministarstva saopšteno da neće zauzimati stav, već su zahtjev samo proslijedili Savjetu. U utorak ni iz Savjeta nije bilo moguće izvući komentar o atmosferi koja prati zahtjev Grka, uoči današnje odluke.

Ako je suditi prema zvaničnim komentarima Ministarstva turizma, koje je svojevremeno i vodilo cijeli posao oko davanja u zakup ekskluzivnih lokacija u Budvi, Grci imaju razlog za optimizam.

Na pitanje “Vijesti” da li je povjerenje između Vlade i investitora poljuljano, s obzirom na kašnjenje cijele investicije, ali i plaćanja zakupa, iz Ministarstva je odgovoreno negativno.

"U pitanju su jedni od najvećih i najprestižnijih zakupaca u našoj zemlji", saopšteno je iz Ministarstva, dodajući da su Grci uložili značajna sredstva u dosadašnju rekonstrukciju zakupljenih objekata i nastavljaju aktivnosti na daljoj izgradnji.

"Nesporno je da su Aman i Restis grupa, tj. Adriatik propertiz svojim imidžom veoma doprinijeli promociji Crne Gore kao turstičke destinacije. Sigurni smo da neće biti narušavanja povjerenja između države Crne Gore i investitora, s obzirom na dosadašnje dosljedno poštovanje obaveza koje proizilaze iz ugovora, koje se, između ostalog, odnose na redovno izmirivanje obaveza po osnovu godišnjeg zakupa Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže i u periodu dok hotelski kapaciteti nijesu bili u funkciji", rekli su nedavno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Tagovi: Sveti Stefan, Adriatic Properties, Kraljičina plaža, Miločer, Viktor Restis, Budvanska rivijera, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
OSTAVKA
Buffett podnio ostavku u Zakladi Gates
NEW YORK - Warren Buffett podnio je ostavku na mjesto povjerenika Zaklade Billa i Melinde Gates.
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SPORNA METODOLOGIJA
Ostojić: ECDC zbunjuje strane turiste
SOLNA - Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) cijelu obalu stavio u narančastu zonu, a brojke su u zelenom.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi stagniraju
ŠANGAJ - Azijska su tržišta u četvrtak bila pomiješanog sentimenta jer su investitori dali oduška nakon recentnog rasta, dok pokušavaju procijeniti kada će Federalne rezerve početi ukidati svoj ogromni program monetarnog ublažavanja.
Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao, Nasdaq rekordan
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu cijene dionice Tesle.
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE