GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska daleko odmakla u eliminaciji gotovine

Švedska daleko odmakla u eliminaciji gotovine
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / Mreža
STOCKHOLM - Švedska je najavila reviziju kako bi proučila mogućnost uvođenja digitalne valute koju je izdala njezina središnja banka. Bivša predsjednica odbora za financije švedske središnje banke Riksbank Anna Kinberg Batra vodit će reviziju, koja bi se trebala završiti u studenom 2022. godine.

Revizija je posljednji u nizu koraka koje je Švedska poduzela posljednjih godina s namjerom uklanjanja gotovine iz svog gospodarstva. Još u veljači pokrenut je pilot projekt s konzultantskom tvrtkom Accenture plc (ACN) kao tehnološkim partnerom za simulaciju djelovanja e-krune u njenom svakodnevnom gospodarstvu u “izoliranom testnom okruženju”. Riksbank, je, također, u posljednjih pet godina objavila niz radova i studija o ulozi koju digitalna valuta kojom upravlja nacionalna banka može imati u društvu, piše Mreža.

Švedska već neko značajnije smanjuje korištenje gotovine drugim oblicima plaćanja, odnosno bezgotivinskim plaćanjima. Postotak gotovinskih plaćanja u zemlji smanjio se s 40% u 2010. na 15% do 2016. godine. Pandemija je ove godine dodatno ubrzala trend: Riksbank procjenjuje da je potrošnja gotovine sada manja od 10% ukupne ekonomije. Od 2018. godine oko 1% švedskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) postojalo je u novčanicama.

U Europskoj centralnoj banci (European Central Bank ECB) tek su ove godine počeli razmišljati o uvođenju digitalnog eura. Izvješće ECB- a o mogućem izdavanju digitalnog eura objavljeno je 12. listopada s povezanim savjetovanjem, otvorenim do 16. siječnja.

Prema ECB-u, digitalni euro učinio bi vaša svakodnevna plaćanja bržim, lakšim i sigurnijim te bi podržao digitalizaciju europskog gospodarstva i aktivno poticao inovacije u maloprodaji. Stoga su ECB i nacionalne središnje banke odlučile započeti s istraživanjem mogućih prilika i rizika, ali i drugih pitanja poput tehničkih i pravnih implikacija takvog projekta.

Tijekom pripremne faze EBC radi na konceptu, započinje praktično eksperimentiranje mogućih dizajna te raspravlja s dionicima na financijskom i platnom tržištu i međunarodnim partnerima. Sredinom 2021. odlučiti će hoće li pokrenuti projekt digitalnog eura. Nakon toga slijedi faza istrage zahtjeva korisnika i pružatelja usluga.

Tagovi: Švedska, Riksbank, gotovina, Accenture plc, digitalni novac, bezgotovinska plaćanja
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE