GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve više freelancera u Srbiji

Sve više freelancera u Srbiji
FREELANCERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2015 / 11:22
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Sudeći po podacima istraživanja portala Payoneer, za samo godinu dana od 2014. do 2015. godine, broj freelancera u Evropi povećao se sa 6 na 9 miliona.
Prognoze su da će upravo „slobodnjaci" do 2020. godine činiti 40 procenata ukupne radne snage. Trend ovakvog poslovanja nije zaobišao ni Srbiju. Na najvećim sajtovima koji povezuju freelancere sa klijentima, Srbija pokazuje izuzetne rezultate. Samo UpWork platforma, vodeća svetska internet platforma  za freelancere u 2014. godini zapošljavala je oko 40 hiljada slobodnjaka iz Srbije.

Sa prosečnim brojem od 37,9 radnih sati u mesecu, Srbija se, ove godine, nalazi na trećem mestu, iza Kenije (42,6) i Egipta (38,5). Osim toga, nalaze se i na listi najplaćenijih na svetu. Svetski prosek iznosi 20,97 dolara po satu, dok je u Srbiji prosečna zarada iznosila 20 dolara po satu.

Radno okruženje slobodnjaka u Srbiji, ne razlikuje se od sveta. Statistički podaci sa platforme Deskmag, pokazuju da je više od polovine (58%) radilo od kuće, a ostatak u kafeima, bibliotekama i na sličnim mestima. Međutim, poslednjih godina, veliki broj onih koji se odlučuju za rad u takozvanim „coworking" prostorijama namenjenim upravo frilenserima i manjim timovima. Broj ovakvih radnih prostora se u svetu iz godine u godinu udvostručava, a termin „coworking" postaje sve učestaliji i u Srbiji.

- Rad u coworking prostorima omogućava freelancerima izlazak iz kućne atmosfere, što dovodi do povećane efikasnosti u radu, veće motivisanosti, veće zarade i nižeg nivoa stresa. Osim toga, rad u zajedničkim prostorijama, a da pri tom niste okovani kompanijskim zahtevima radnog vremena i rokova, omogućuje frilenserima brži dolazak do klijenata, ali pre svega razmenu ideja i iskustva sa ljudima različitih profesija. Interesantno je napomenuti da samo 30 procenata coworker-a praktikuje radno vreme od 9 do 17 časova, što govori da je fleksibilnost u radu bitna odlika preduzetnika-slobodnjaka - objašnjava Miroslav Mijatov, osnivač „Smart Office"-a, prvog coworking prostora u Srbiji.

Mijatov ističe da ove prostorije pružaju sve neophodne uslove za poslovanje uz minimalne troškove i veliki potencijal za ostvarivanje uzajamne poslovne saradnje freelancera i start-up firmi, ali i potencijalnih klijenata kroz umrežavanje sa predstavnicima različitih kompanija koje ovamo šalju svoje zaposlene.

- Kompanije su prepoznale svetski trend coworking koncepta rada pa povremeno šalju svoje zaposlene upravo u ovakve poslovne prostore. Razloga je mnogo. Ovakvi ambijenti su izvor novih ideja i kreativnih rešenja, baza novih saradnika koji su, sa finansijskog aspekat daleko pristupačniji nego što bi to bio slučaj da ih traže preko agencija. Treći, najvažniji razlog, jeste mogućnost da njihovi zaposleni izađu iz korporativnih okvira, prošire svoje vidike i počnu objektivnije da gledaju na svoj brend i kako da ga učine boljim - navodi Mijatov.

Tagovi: frilenseri, freelanceri, Smart Office, Payoneer
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE