GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno

Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 22:01
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

Vjerovali ili ne, čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdano i devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja. No zabrana bi, kako doznajemo, vjerojatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku “neispravan” lot s tržišta bez rješenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarirali, dok dio njih zahtijeva superanalize koje traju i osam mjeseci, a kad stignu rezultati, dokazni je materijal odavno nestao s polica, prodan je i potrošen u kućanstvima, piše Večernji list.

K tome, ako je “pala” jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja – a samo smo u 2019. uvezli 4,5 milijuna litara maslinova ulja za 14,6 milijuna eura – provuklo neopaženo.

Doznajemo kako su inspektorima za oko najviše zapala ekstradjevičanska maslinova ulja (EDMU) s kojima se povremeno “akcija” i za samo 20-30 kuna.

No na naš upit koje su to robne marke ili brendovi EDMU i iz kojih trgovina, nisu odgovorili, kažu tek kako su uzorci uzeti u svim većim trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

– Odabir za uzorkovanje temeljio se na saznanju o uljima prisutnim na tržištu do kojih se došlo tijekom godine u redovnim nadzorima inspektora, rezultatima analize prošlogodišnjih provjera sukladnosti proizvoda, cijeni (niže i srednje) proizvoda – odgovaraju, kao i da je od 25 ulja, njih pet uzorkovano u proizvodnji, a 20 u maloprodaji. Od sedam porijeklom iz Hrvatske dva su bila “nesukladna”, a od preostalih 18 iz EU članica (jedno iz Grčke, 10 iz Italije i sedam iz Španjolske) njih 12.

Ulja iz trećih zemalja nije bilo, no zna li se kako je čak šest ulja iz Španjolske i šest iz Italije “palo” na ocjenjivanju, posve su opravdane sumnje potrošača i nekih stručnjaka kako na našem tržištu nema dovoljno kontrole. Za šest su uzoraka trgovci zahtijevali i senzorska protuocjenjivanja u Španjolskoj i Italiji, no i na tim testovima nisu zadovoljili. Iz Inspektorata tek objašnjavaju kako se utvrđene “nesukladnosti” ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Nisu nađena patvorena ulja, već je većina ekstradjevičanskih maslinovih ulja bila niže kategorije od deklarirane.

– Ulja nesukladna na senzorsko ispitivanje na tržište se smiju staviti samo kao djevičansko maslinovo ulje – kazali su iz DIRH-a.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže kako proizvodnja maslinova ulja zahvaljujući naporima i viziji hrvatskih proizvođača posljednjih godina znatno napreduje, čemu su pridonijele i potpore za osjetljive sektore i investicije u preradu preko Programa ruralnog razvoja u mandatu sadašnje Vlade.

– Itekako vodimo računa o nadzoru maslinovog ulja koji je u nadležnosti DIRH-a, s kojim odlično surađujemo. No podaci za 2020. potvrđuju nagađanja o neodgovarajućoj kvaliteti, a time i neispravnom označavanju dijela ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Stavljanje ulja na tržište pod oznakom kvalitete kojoj ne udovoljava, osim što je suprotno propisima, dovodi u neopravdano slabiji tržišni položaj sve one koji su taj status radom i ulaganjima zaslužili te dovodi u zabludu potrošače. Uz kontinuirani nadzor i transparentno izvještavanje, broj takvih slučajeva će se smanjiti, a time i pridonijeti prepoznatljivosti visokokvalitetnog hrvatskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja – rekla je Vučković.

Tagovi: maslinovo ulje, kstradjevičanska maslinova ulja, Marija Vučković, Državni inspektorat
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Cijena antigenskih testova za turiste bit će simbolična
TESTOVI
Brnjac: Cijena antigenskih testova za turiste bit će simbolična
ZAGREB -  Još prošle godine krenuli su s izradom projekta ‘Stay safe in Croatia’, koji se sastoji od svih epidemioloških mjera i standarda za sve turističke sektore i djelatnosti. Zasad imaju 12.000 dodijeljenih oznaka ‘Stay safe in Croatia’.
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE