GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sustav Safety Gate: Motorna vozila i igračke na vrhu popisa opasnih proizvoda

Sustav Safety Gate: Motorna vozila i igračke na vrhu popisa opasnih proizvoda
EK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2022 / 13:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija objavila je godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavješćivanje o opasnim neprehrambenim proizvodima.

Izvješćem su obuhvaćena upozorenja prijavljena tijekom 2021. i mjere koje su nacionalna tijela poduzela. Prema godišnjem izvješću, automobili su prvi put na vrhu popisa prijavljenih proizvoda, a nakon njih slijede igračke. Osim toga, u kontekstu pandemije COVID-19 zaštitna oprema kao što su maske za lice također su na listi prijavljenih proizvoda.

S obzirom na preusmjeravanje potrošnje na platforme za internetsku prodaju, razvijeni su i novi instrumenti za bolju zaštitu potrošača koji kupuju na internetu, te uklanjanje opasnih proizvoda s tržišta. Stoga Europska komisija pokreće i novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler” koji će nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju nesigurnih proizvoda koji se nude na internetu, a koji su navedeni u sustavu Safety Gate.

U privitku Vam dostavljamo i Objavu za medije s poveznicama prema svim relevantnim dokumentima, te Vas ljubazno molimo da u svojim medijima objavite ovu važnu informaciju.

Europska komisija danas je objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavješćivanje o opasnim neprehrambenim proizvodima. Izvješćem su obuhvaćena upozorenja prijavljena tijekom 2021. i mjere koje su nacionalna tijela poduzela u tom pogledu. U tom godišnjem izvješću automobili su prvi put na vrhu popisa prijavljenih proizvoda, a nakon njih slijede igračke. Osim toga, u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 zaštitna oprema, kao što su maske za lice, i dalje čini znatan dio prijavljenih proizvoda.

S obzirom na preusmjeravanje potrošnje na platforme za internetsku prodaju, razvijeni su i novi instrumenti za bolju zaštitu potrošača koji kupuju na internetu i uklanjanje opasnih proizvoda s tržišta. U skladu s tim ciljevima Komisija danas pokreće i novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler” koji će nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju nesigurnih proizvoda koji se nude na internetu, a navedeni su u sustavu Safety Gate.

Povjerenik za pravosuđe i zaštitu potrošača Didier Reynders izjavio je: Sustav Safety Gate ponovno se pokazao ključnim alatom za zaštitu potrošača od opasnih proizvoda. Ponosan sam i na činjenicu da se sustav stalno nadograđuje i jača. Vrlo je važno da se sustav Safety Gate prilagodi novom potrošačkom okruženju. Na taj način možemo osigurati da sustav i nadalje bude učinkovit alat za jedinstveno tržište koji služi za zaštitu potrošača u svim okolnostima. Pridonio je i osiguravanju najviših standarda opreme koja se upotrebljava u borbi protiv pandemije.

U 2021. tijela zemalja koje sudjeluju u mreži Safety Gate razmijenila su 2142 upozorenja putem sustava. Prvi je put najveći broj upozorenja prijavljen u kategoriji „motorna vozila”, nakon čega slijede „igračke” i „električni uređaji i oprema”. Kad je riječ o motornim vozilima, poduzete mjere uglavnom su se odnosile na opozive nakon otkrivanja tehničkih problema, dok su za igračke bile usmjerene na prisutnost opasnih kemikalija i gumbastih baterija. Nadalje, najčešći problemi prijavljeni za električne uređaje i opremu povezani su s izlaganjem dijelova pod naponom i pregrijavanjem.

S nastavkom pandemije mjere nadzora uključivale su niz proizvoda povezanih s bolešću COVID-19. Bilo je mnogo upozorenja povezanih sa zaštitnom opremom, a posebno sa zaštitnim maskama. Pet najčešće prijavljenih rizika bili su tjelesne ozljede, kemikalije, požar, gušenje i električni šokovi. U sustav Safety Gate poslano je ukupno 4965 obavijesti o daljnjim mjerama, što ukazuje na to da države članice pomno prate upozorenja i često poduzimaju dodatne mjere u svojim zemljama.

Izvješće pokazuje da se 2021. u 30 zemalja koje sudjeluju u mreži (EU27 te Island, Lihtenštajn i Norveška) povećalo korištenje sustava za brzo obavješćivanje, čime se potrošači štite od opasnih proizvoda.

Komisija danas pokreće novi alat za internetski nadzor pod nazivom „web crawler”. Tim će se alatom nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju opasnih proizvoda koji se nude na internetu, a prijavljeni su u sustavu Safety Gate. Alatom će se utvrditi i automatski popisati sve te ponude, što će tijelima kaznenog progona omogućiti da pronađu ponuditelja i nalože učinkovito povlačenje tih ponuda. Time će se pridonijeti usklađivanju postojećeg fragmentiranog pristupa i uklanjanju poteškoća povezanih s praćenjem internetske prodaje opasnih proizvoda.

Tagovi: Safety Gate, Europska komisija, motorna vozila, igračke
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE