GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Summit G77 i Kine posvećen novom svjetskom poretku

Summit G77 i Kine posvećen novom svjetskom poretku
G77
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2014 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
SANTA CRUZ - Summit G77 i Kine, koji se otvara u subotu u bolivijskom Santa Cruzu, posvećen je uspostavi novog svjetskog poretka, jačanju institucionalne strukture te jako heterogene organizacije i promicanju gospodarske suradnje.
Summitom se obilježava 50. godišnjica osnivanja organizacije, koju je 1964. u Ženevi osnovalo 77 zemalja, a danas ima 133 članice.

Domaćin susreta, bolivijski predsjednik Evo Morales, istaknuti predstavnik radikalne ljevice u Latinskoj Americi, istaknuo je da će "summit biti ne samo komemorativan, nego i predložiti nove socijalne politike".

Završna deklaracija skupa, koja bi trebala biti usvojena u nedjelju, najvećim se dijelom odnosi na ostvarivanje UN-ovih milenijskih razvojnih ciljeva kao što su smanjenje krajnjeg siromaštva i smrtnosti djece, pristup obrazovanju, ravnopravnost spolova i održivi razvoj.

Službenom otvaranju summita u subotu navečer prethodit će kulturni festival kojemu će nazočiti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, ekvadorski predsjednik Rafael Correa, kubanski predsjednik Raul Castro i venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro.

Kinu predstavlja Chen Zhu, potpredsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa.

Na summitu će sudjelovati izaslanstva 120 zemalja, među kojima je i devet predsjednika država koji su već stigli u Santa Cruz, a očekuje se dolazak njih još četvorice.

Predsjednik Morales ocijenio je summit "povijesnim" događajem za svoju zemlju, kao i za cijelu Latinsku Ameriku.

Regionalne vlasti Santa Cruza uložile su velike napore kako bi u rekordnom roku sagradile ceste i pripremile sve što je potrebno za održavanje summita.

Tagovi: G77, Kina, novi svjetski poredak, Evo Morales, Ban Ki-Moon
PROČITAJ I OVO
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, Valamar u fokusu

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su blago korigirani sa suprotnim predznacima, dok su u fokusu investitora bile dionice Valamar Riviere, HT-a i Ericssona Nikole Tesle.

Dolar prekinuo pozitivni niz
FOREX
Dolar prekinuo pozitivni niz
LONDON - Dolar je oslabio u utorak prema najvažnijim svjetskim valutama u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor buduće američke ministrice financija Janet Yellen.
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 1,7 mlrd kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji, prvoj od početka prosinca lani, prodalo 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, više od planiranog, uz kamatnu stopu od svega 0,05 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE