GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sueski kanal obustavio promet u novom pokušaju pomicanja divovskog broda

Sueski kanal obustavio promet u novom pokušaju pomicanja divovskog broda
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz / H
KAIRO - Egipat je u četvrtak najavio punu obustavu plovidbe Sueskim kanalom, gdje traju napori da se pokrene divovski kontejnerski brod koji je blokirao plovni put, na jednoj od najprometnijih svjetskih trgovinskih ruta.

Brod s panamskom zastavom Ever Given u utorak se zbog pješčane oluje nasukao u kanalu, zbog čega su druga teretna plovila ostala blokirana od prolaska glavnom trgovinskom rutom.

Tanker dugačak 400 metara bio je na proputovanju iz Kine prema Rotterdamu.

U četvrtak je šef Sueskog kanala (SCA) koji je pod državnom upravom, admiral Osama Rabae, rekao je da će navigacijski promet biti privremeno obustavljen tijekom posljednjih pokušaja da se pomakne Ever Given.

"U nastojanju pokretanja broda osam divovskih tegljača je vuklo i guralo brod", rekao je Rabae u priopćenju. Nije rekao koliko će dugo trajati napori da se pokrene brod.

Trinaest brodova je u srijedu otplovilo iz Port Saida prema jugu.

"Od njih se očekivalo da nastave svoj tranzit kroz kanal prema predviđanjima vezanima uz vrijeme izvršavanja radova flotacije na zaustavljenom plovilu", rekla je SCA u priopćenju.

"No, moralo je doći do primjene alternativnog scenarija prema kojemu bi ova plovila mogla spustiti sidro u području predviđenom za čekanje u Gorkim jezerima, sve dok se plovidba u cijelosti ne pokrene", dodano je, s referencom na slana jezera koja su dio kanalskog sustava.

Akcije da se oslobodi Ever Given mogle bi potrajati nekoliko dana, rekao je jedan stručnjak za online izdanje egipatskih državnih novina al-Ahram.

Sueski kanal jedan je od glavnih egipatskih izvora prihoda, uz turizam i novčane doznake iseljenika.

2015. godine, Egipat je otvorio 35-kilometarski produžetak koji prolazi paralelno uz povijesni kanal, koji je otvoren 1869. godine.

Produžetak omogućuje dvosmjerni promet uz prethodno jednosmjerni kanal te je osmišljen da smanji vrijeme čekanja plovila.

2015. godine egipatske vlasti su predvidjele da će novi prolaz povećati godišnji prohod Sueskog kanala s 5 milijardi dolara na 13 milijardi dolara do 2023. godine.

Plovni put povezuje Mediteran i Crveno more, zbog čega je to najkraća trgovinska ruta između Azije i Europe.

Barem 18.000 brodova kroz kanal prođe u jednoj godini, prema riječima egipatskih službenika.

Tagovi: Sueski kanal, konterjnerski brod, Boskalis, brod Ever Given
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE