GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suđenje za aferu Brodosplit počinje nakon pet i pol godina

Suđenje za aferu Brodosplit počinje nakon pet i pol godina
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2012 / 22:37
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Javnost će konačno imati priliku doznati sve detalje afere "Brodosplit" teške 4,7 milijuna dolara na suđenju koje počinje u ponedjeljak na Županijskom sudu u Splitu.
Pet i pol godina nakon uhićenja, od optužbi za makinacije prilikom izrade tankera za tvrku "Wessels" branit će se: broker Drago Maček, Goran Vukasović i Ante Luetić, članovi bivše Uprave splitskog "Brodosplita", Mateo Tramontana, direktor "Brodotrogira", Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović, zaposlenici Mačekove tvrtke "Iceberg", Ivan Cesarac, ekonomski konzultant te Danijel Nikolić, vlasnik splitske tvrtke "Armator projekt".

Prva trojica prijavljena su za zloporabu položaja i ovlasti tijekom 2005. i 2006. godine prilikom sklapanja ugovora za izradu četiriju tankera za tvrtku "Wessels". Također su se sumnjičili zajedno s ostalim optuženicima za pranje novca preko računa tvrtki na Cipru i Austriji na osnovi pobočnih ugovora za navedeni posao. Radi opravdanja isplata, sastavljeni su i neistiniti ugovori o konzultanstskim uslugama, smatralo je tužiteljstvo.

Osim pokretanja istrage, zatražili su i određivanje pritvora nad njima. Istražna faza postupka trajala je od početka 2007. godine sve do rujna 2010. godine. Tijekom te tri godine nekoliko puta je tužiteljstvo zatražilo i dobilo proširenje istrage.

Postupak se dodatno razdužio zbog saslušanja svjedoka iz inozemstva: Larsa Mossberga, vlasnika švedske tvrtke "Marinvest", Emenuela Laura, direktora tvrtke "Scorpio Ship Menagement" iz Monaka, Reinharda Wesselsa iz Njemačke i brokera iz Monaka Antonia Taragonia. Među svjedocima je bio i tadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Na početku glavne rasprave prvo će se pročitati optužnica na koju će se svi okrivljenici izjasniti osjećaju li se krivima. Tada će također izabrati hoće li svoju obranu iznijeti odmah ili na kraju postupka. Nakon toga će se odlučiti koji dokazi se moraju ponovno provesti, a koji se mogu iskoristiti iz dosadašnjeg postupka.

Tagovi: Brodosplit, Drago Maček, Mateo Tramontana, Goran Vukasović, Ante Luetić, Wessels
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE